Рестартът на АЕЦ „Белене“: Защо е необходимо ново одобрение от ЕС

08:55, 26 юни 20 25 1381 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV адвокат Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. 

Миналата седмица стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ – обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „Белене“. 

„Росатом“ в обединение с още две компании за АЕЦ „Белене“

„Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума, проведен през 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, каза юристът. 

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. – вече не е в сила.

Валентин Николов за АЕЦ "Белене": За нас е важно да се намали политическият риск и да има пари

„На г-жа Петкова (б.р. Теменужка Петкова, енергиен министър) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава правителството и народните представители, и потенциалните инвеститори, че всичко е наред“, каза Касчиев.

Според адв. Белянова тези пропуски обричат проекта и той няма да се реализира. „Това не е първият случай, при който информация се представя невярно от министър Петкова, по абсолютно манипулативен начин. Същото беше положението при наказателната процедура срещу България по газовото дело“, каза още тя.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама