До 10 юли Горанов трябва да предостави информация за приходите от хазарт

15:30, 26 юни 20 / Политика 25 2258 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха решение, с което задължиха финансовия министър Владислав Горанов до 10 юли да им предостави информация за хазартните оператори у нас и приходите в бюджета от тяхната дейност. 

Инициатор на разискванията за хазарта бе парламентарната група на БСП. Червените внесоха свое проекторешение, почти сходно внесоха и от ГЕРБ. В крайна сметка бе прието това на управляващите.

Контролът на хазарта ще бъде в ръцете на един човек

"Имаме информация, че досега и парламентът, и обществеността са подвеждани, че само част от тези групи фирми от хазартния сектор са ползвали преференции", заяви депутатът Румен Гечев. Според него са въведени такива условия, че едни да отиват към загуба, а други да печелят

"Това, че някой не е спазвал правилно текстовете на Закона за хазарта, не означава, че има неравнопоставеност", коментира в отговор на БСП Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите й държавното предприятие Български спортен тотализатор е на загуба само заради лошия мениджмънт, а не заради закона. 

Владислав Горанов се обърна към БСП с въпроса защо се интересуват само за периода от 2015 г. и изтъкна, че проблемите в Комисията по хазарта далеч не започват от тогава. Той обясни, че държавните такси, за разлика от данъците, не са упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса не е преследван. Тепърва ще става ясно дали това не е „дало кураж“ на комисията да прилага закона грешно.

Горанов заяви, че трябва да се мисли дали хазартът да продължи да се облага с такива такси.

С коментар по темата се включи и бившият хазартен бос Васил Божков. "Въпреки пространното обсъждане в парламента и поредните директни въпроси към лицата БМБ, ВИГ и МКС чия е отговорността за поведението на ДКХ през последните 5 години – отговори от тях отново няма. Бойко, Влади и Менда мълчат уплашено с надеждата вината им да бъде забравена", написа той във Facebook.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама