ООН: Нараства глобалната употреба на наркотици

13:40, 25 юни 20 / Свят 25 1461 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Глобалната употреба на наркотици се увеличава, а пандемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху световния пазар на наркотици, се казва в публикувания днес доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), предава БГНЕС.

Около 269 милиона души по целия свят са употребявали наркотици през 2018 г., което е с 30 % повече в сравнение с 2009 г, а над 35 милиона души страдат от наркотична зависимост, пишат още авторите на доклада.

Предложение: Да се отнема книжката на наркоманите

Все още не е напълно известен ефектът на пандемията от COVID-19 върху пазара на наркотици, като за момента се знае, че затварянето на границите и въведените ограничения са довели до недостиг на дрога на улицата, което от своя страна води до повишаване на цените и намаляване на чистотата ѝ.

Увеличаващата се безработица и намалените възможности, причинени от пандемията, вероятно също ще засегнат несъразмерно най-бедните, като ги направят по-уязвими към употребата на наркотици, както и включването им в мрежата за наркотрафик и отглеждане на наркотици с цел печалба.

ООН призовава всички правителства да проявят по-голяма солидарност и подкрепа, най-вече към развиващите се страни да се справят с незаконния трафик на наркотици и да предлагат базирани на доказателства информация за нарушения при употребата на наркотици и свързаните с тях заболявания.

Поради пандемията от коронавирус трафикантите са принудени да търсят нови маршрути и методи, а дейностите в Darknet и пратките по пощата може да се увеличат.

Голямата тайна: Колко от дрогираните шофьори ще бъдат осъдени

Пандемията доведе до недостиг на опиоиди (мощни обезболяващи, които потискат централната нервна система – бел. ред.), което от своя страна води наркозависимите до осигуряване на по-лесно достъпни вещества като алкохол, бензодиазепини или смесване на синтетични наркотици.

През 2018 г. канабисът е бил най-популярното вещество в световен мащаб, като са го използвали приблизително 192 милиона души. Опиоидите обаче остават най-вредни, тъй като през последното десетилетие общият брой на смъртните случаи, причинени от зависимост към тях се е увеличил със 71%.

Употребата на наркотици расте значително по-бързо сред развиващите се страни през периода 2000-2018 г., отколкото в развитите държави. Подрастващите и младите хора представляват най-голям дял от употребяващите наркотици, като те са и най-уязвими от ефекта на наркотиците, тъй като мозъкът им все още се развива.

В доклада се подчертава, че страните с ниски доходи все още изпитват критичен недостиг на фармацевтични опиоиди за лечение при болки и палиативни грижи, като повече от 90 % от всички фармацевтични опиоиди за медицинска употреба през 2018 г. са били в страни с високи доходи.

Бедността, ограниченото образование и социалната маргинализация остават основни фактори, повишаващи риска от употребата на наркотици, а уязвимите и маргинализирани групи могат да се сблъскат с бариери пред получаването на услуги за лечение поради дискриминация и стигматизиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама