Улица „Съборна“ става пешеходна от 4 юли

13:27, 25 юни 20 / София 25 1437 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли, съобщиха от „Спаси София“. Днес Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен Патриотите, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на София. „Изключително съм щастлив, че Общинският съвет одобри тази идея с огромно мнозинство, с което изпращаме ясен сигнал, че пешеходната зона в историческия център на София трябва да се разраства. „Съборна“ е малка, но ключова улица, защото осигурява удобна връзка между две пешеходни зони – пл. Св. Неделя и Градската градина“, разказа Бонев.


Снимка: БГНЕС

Припомняме, че проектът, разработен от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по транспорта, г-н Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците „Леге“ и „Цар Калоян“ с цел улесняване на живущите и бизнеса в района. „Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа”, обясни Бонев.


Снимка: БГНЕС

Градските активисти разказват, че в преобразяването на ул. Съборна за първи път ще бъде приложен тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.


Снимка: "Спаси София"

Убеден съм, че това е само първата крачка от създаването на спокоен пешеходен център. Ние от „Спаси София“ продължаваме да работим по следващи предложения, които да направят града ни по-красив и удобен. Новата велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“ ще свърже 6 съществуващи вело трасета, а с бус лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, правим центъра по-достъпен за гражданите. Докато другите европейски столици правят смели крачки напред, ние не можем да си позволим за пореден път да бездействаме. Въпреки опитите за политически интриги, успяхме да убедим и обединим общинските съветници да работят за устойчиво и екологично развитие на столицата”, обясни Бонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама