Създават „Единен регистър на вещите лица“

14:10, 24 юни 20 25 1486 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството прие днес проект на Закон за допълнение на Закона за съдебната власт, който регламентира въвеждането на информационна система „Единен регистър на вещите лица“. Тя ще съдържа данните, вписани в списъците на експертите, утвърдени за вещи лица, съобщиха от правителствената информационна служба.

И в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол на вещите лица, но той се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни.

Създаването на автоматизирана информационна система ще надгради съществуващия до сега регистър и ще позволи да се избегне фрагментарността при избора на специалисти. Това ще позволи органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно експерти е подходяща специалност.

За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа (приема или не заключението на експерта, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията на експерта), както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама