Все повече предприятия искат да подобрят условията си на труд

13:45, 24 юни 20 25 1546 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Тенденцията категорично е към подобряване на условията на труд", заяви инж. Виолета Добрева, директор на фонд „Условия на труд“ към министъра на труда и социалната политика по време на второто издание на видео рубриката „Здраве и безопасност при работа – експертите отговарят“. Дискусията с въпроси и отговори се провежда всеки месец и е инициатива на ЛОТ-КОНСУЛТ, единствената компания по трудова безопасност в България, която е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

Провеждана под формата на безплатен уебинар, рубриката отговаря на въпроси, предварително задавани от собственици на компании и експерти в различни бизнес сектори. Фокусът на изданието за месец юни бе да представи различните форми за финансиране, видовете подкрепа и начините, по които тя може да бъде получена от предприятията за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

Програмата за финансиране към Фонд „Условия на труд“ е единствената национална програма, която е с непрекъснат цикъл и е отворена целогодишно. Кандидатствайки по нея,  предприятията могат да подобрят условията на труд на служителите си, както и техническата безопасност на работното оборудване, параметрите на работната среда (напр. микроклимат, прах, шум, вибрации, осветеност, електробезопасност, пожаробезопасност, санитарно-битови условия и др. Процентното участие от страна на Фонда е 30%, а максимумът на средствата, за които едно предприятие може да кандидатства, е 100 000 лв. без ДДС. Според инж. Добрева офисите най-често кандидатстват за закупуване на климатици, като се наблюдава все по-голяма активност от страна на производствените предприятия за иницииране на проекти и дейности, които да подобрят условията на труд. Тя подчерта, че от началото на пандемията 10 предприятия са поискали удължаване на сроковете във връзка с реализиране на проекти към Фонда, което е доста малък брой.

Детайлите по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014–2020 представи Ралица Рангелова, магистър по право на ЕС и мениджър проекти в ЛОТ-КОНСУЛТ. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за микро и малки предприятия е 10 000 лв., а очакваните резултати са компаниите, получили подкрепа, да продължат дейността си поне 3 месеца след приключване на проекта, както и да са запазили заетостта от  равнищата преди получаване на подкрепата. Средните предприятия могат да получат до 100 000 лв. безвъзмездна финансова помощ на проект, като програмата за кандидатстване все още се обсъжда и предстои да бъде отворена в най-скоро време.

„Здравословните и безопасни условия на труд са ангажимент на работодателя, но са резултат от действията на всички участници в трудовия процес – специалистите по здраве и безопасност, службите по трудова медицина, членовете от комитетите по условия на труд, както и на работещите, тъй като всеки най-добре познава риска на своето работно място и е важно да се стреми към подобряване на условията на труд“ – сподели инж. Добрева в отговор на зададените въпроси в края на рубриката.

Цялото издание може да бъде гледано в официалния you tube канал на ЛОТ КОНСУЛТ. Следващото издание на видео рубриката ще се състои в средата на юли, като темата ще бъде обявена предварително на база получените въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама