81% от младите българи спортуват

09:55, 24 юни 20 / Спорт 25 1924 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

81% от младите българи между 14 и 17 години спортуват активно. Това показва национално представително проучване на „Тренд“, проведено сред 1012 респонденти по поръчка на Министерство на младежта и спорта. Данните показват, че 57% от децата от 5 до 13 години спортуват.

Българите, които не спортуват, посочват три основни причини за това - липса на време (46%), липса на мотивация (36%) и здравословното си състояние (23%). Мнозинството от анкетираните посочват, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура.

57% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват. Момчетата спортуват повече от момичетата – 63% на 52%. 47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% повече от три пъти седмично. Футболът е практикуван в най-голям дял от децата – 24%. 14% от родителите посочват, че детето им практикува колоездене, а 10% плуване. Сред практикуваните спортове са народни танци, лека атлетика и т.н. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт, които се практикуват от децата на възраст между 5 и 13 години. При неспортуващите деца водеща причина според родителите е, че детето им е малко.

29% от българите на възраст над 14 години посочват, че спортуват. С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява. Фитнесът е най-практикуваният спорт – 33%. Хората на възраст 18-29 г. и 30-35 г. най-често практикуват фитнес. Сред най-предпочитаните се отличават спортове като колоездене и футбол. Практикувате на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор – съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито. В селата най-голям дял спортуват на открито като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места. 13% от спортуващите са членове на спортен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове. 44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение. В областните градове в най-голям дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едва 22% са на противоположното мнение. В София 37% смятат, че има добра спортна инфраструктура.

Изследването на "Тренд" е представително за населението на България във възрастова категория 5+ чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+, в това число родители на деца между 5 и 13 години. Изследването е извършено между 16 и 19 юни 2020 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама