Цветан Цветанов участва в онлайн среща за глобалните предизвикателства пред киберсигурността

09:16, 24 юни 20 / Политика 25 657 Василена Йорданова
Снимка: ЕАЦС

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в онлайн среща за глобалните предизвикателства пред киберсигурността, организирана от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност на конгресмен Робърт Питинджър, съобщиха от ЕАЦС.

В рамките на събитието Дан Коутс, бивш директор на националното разузнаване на САЩ, конгресмен и сенатор, подчерта, че най-големите заплахи за киберсигурността произтичат от държави с необходимите способности.

Румънският евродепутат и председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Бусой сподели, че киберсигурността е елемент от борбата за умовете на хората и насаждане на скептицизъм към европейските ценности.

Адмирал Денис Блеър, бивш директор на националното разузнаване на САЩ и командир на американските военноморски сили в Тихоокеанския регион, обясни, че проблемите на киберсигурността не могат да бъдат разрешени от една държава, нужна е коалиция от единомислещи държави, като успешната формула често се крие в публично-частни партньорства, които гарантират достатъчно високо ниво на експертност и развойна дейност.

Според естонския евродепутат Джак Медисън пандемията с Covid-19 за пореден път е показала, че независимостта и сигурността са взаимно свързани. Според Джеймс Луис, старши зам.-председател и директор на Програмата за технологии и обществени политики на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, международната среда се влошава и киберсигурността е новото “бойно поле”.

Участниците в дискусията споделиха също мнения за добавената стойност на образованието и дигиталните умения, възможния принос на регионални организации към киберсигурността и нуждата от проактивен държавен подход към кибер заплахите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!