Цветан Цветанов участва в онлайн среща за глобалните предизвикателства пред киберсигурността

09:16, 24 юни 20 / Политика 25 1491 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в онлайн среща за глобалните предизвикателства пред киберсигурността, организирана от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност на конгресмен Робърт Питинджър, съобщиха от ЕАЦС.

В рамките на събитието Дан Коутс, бивш директор на националното разузнаване на САЩ, конгресмен и сенатор, подчерта, че най-големите заплахи за киберсигурността произтичат от държави с необходимите способности.

Румънският евродепутат и председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Бусой сподели, че киберсигурността е елемент от борбата за умовете на хората и насаждане на скептицизъм към европейските ценности.

Адмирал Денис Блеър, бивш директор на националното разузнаване на САЩ и командир на американските военноморски сили в Тихоокеанския регион, обясни, че проблемите на киберсигурността не могат да бъдат разрешени от една държава, нужна е коалиция от единомислещи държави, като успешната формула често се крие в публично-частни партньорства, които гарантират достатъчно високо ниво на експертност и развойна дейност.

Според естонския евродепутат Джак Медисън пандемията с Covid-19 за пореден път е показала, че независимостта и сигурността са взаимно свързани. Според Джеймс Луис, старши зам.-председател и директор на Програмата за технологии и обществени политики на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, международната среда се влошава и киберсигурността е новото “бойно поле”.

Участниците в дискусията споделиха също мнения за добавената стойност на образованието и дигиталните умения, възможния принос на регионални организации към киберсигурността и нуждата от проактивен държавен подход към кибер заплахите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама