Откриха огнище на COVID-19 сред български граждани в град до Неапол

18:39, 22 юни 20 25 2493 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Петима български граждани са показали положителни тестове на Covid-19 в предградие на град Мондрагоне, до Неапол. Очаква се обаче броят на българите, положителни за вируса, да се повиши, след като станат известни резултатите от всички тестове сред българската общност, съобщи „24 часа“.

Според местните медии положителните на вируса българи били открити в изоставените жилищни блокове „Чирио”, където живеят много роми. Здравните власти започнали да ги подлагат на тестове за вируса, след като в болницата на Мондрагоне 48 часа преди това отишла да ражда българка, за която се оказало, че е положителна и че няма никакви симптоми на болестта. Бебето било с отрицателен тест. Те били преместени в отделение за Covid-19.

Акцент на деня: Маски горе!

В същата болница бил приет и друг български гражданин с положителен тест, който имал симптоми на заболяването. Именно заради това здравните служби предприели тестване на 80 от останалите обитатели от блоковете. Веднага бил пуснат в действие протоколът на здравните власти за блокиране на разнасянето на заразата. Според кмета на Мондрагоне Вирджилио Пачифико в префектурата на град Казерта е свикано спешно заседание с общинските и областните власти, за да се вземат мерки.

Решено е и пълното изолиране на блоковете, където при доста мизерни условия и нагъсто едни до други живеят имигранти от България. Опозицията в Мондрагоне критикува властите, че са закъснели с мерките, тъй като още преди два месеца и половина предупредила за опасността от подобен риск, като се имат предвид гъсто населените с български роми блокове, в които хигиената е на критично ниво.

Кметът на Хасково под карантина след срещата си с Гришо, в града има напрежение

Очаква се около 700 души да бъдат подложени на тестове в рамките на седмица. Всички блокове „Чирио” ще бъдат затворени за достъп отвън и никой от обитателите им няма да може да излиза. Според Италианския статистически институт в Мондрагоне има регистрирани над 1060 български граждани през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама