Община Благоевград даде на прокурор 7-те положителни проби за Covid-19

14:59, 22 юни 20 25 1356 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Община Благоевград поиска прокуратурата да разследва положителните PCR-тестове за Covid-19 на седем общински служители, заради които обюината беше затворена за 4 дни. Това обяви днес на извънредна пресконференция кметът инж. Румен Томов, след като повторните проби на същите в частна лаборатория са дали отрицателен резултат, предаде БГНЕС.

Въпреки това служителите остават под 14-дневна карантина, разпоредена от РЗИ-Благоевград. 

При новината, че главният архитект Васил Тинчев е заразен, са изследвани 75 души, от които двама с положителен резултат. След това броят на изследваните се е увеличил с още 50 души, от които 5-има са установени като заразени.

„Тогава взехме решение да бъдат изследвани всички служители на общината. РЗИ нямаха такава възможност, затова наехме една от най-големите лаборатории в страната“, каза кметът Томов.

Той добави, че днес общината е платила разходите по скрийнинга на още 110 служители, чиито проби са взети от частната софийска лаборатория. Очакват се резултатите да бъде готови утре.

Общината успоредно след първите 7 положителни теста прави повтори такива – на 19-и и 20-и юни.

„До момента е ясно, че 7-те души с първоначален положителен резултат са с повторен отрицателен. Общината ще предаде на Районната прокуратура всички резултати от тестовете на служителите си, за да бъде заведено разследване срещу неизвестен извършител“, каза кметът.

Той съзря опит за манипулация на данните от резултатите с цел саботаж на работата на общината.

„Това ме довежда на мисълта, че хора, водейки се от личните си интереси, подложиха стотици на изпитание. Няма как човек, гонейки личните си интереси – или група от хора, да поставят Общината при такова изпитание. Общината от 3 дни не работи заради тази история. Не знам кой, как и какво е направил, но тази преписка ще бъде дадена на районния прокурор за разследване, за да се види кой в какви взаимоотношения и какви действия е предприел, за да се случи тази ситуация“, обяви кметът.

Общината ще бъде отворена за граждани на 24-и юни – сряда, в 8.30 ч., а не както бе обявено на 25-и юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама