Прокуратурата: „УниКредит Булбанк“ не е уведомила финансово разузнаване за изтегленото от Божков

17:00, 22 юни 20 25 2989 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

„УниКредит Булбанк“ не е уведомявала финансовото разузнаване за тегленията на каса на големи суми от обвиняемия хазартен бос Васил Божков, съобщиха от държавното обвинение. Това е резултатът от проверка, която спецпрокуратурата е възложила на ДАНС.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари, за всяко плащане над 30 000 лв. банката следва да уведоми властите.

Укриващият се бизнесмен сам публикува банкови документи, от които се виждат тегления понякога даже на милиони левове от обслужващата го банка, като твърдението му е, че парите са били предназначени за премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрича да е получавал подобни суми.

Божков твърди, че е изтеглил 67 млн. лева в брой за Борисов и Горанов

„В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата“, пишат от прокуратурата.

След като стана ясно какво показва проверката, Васил Божков коментира от Дубай. "За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/. Оттам нататък - те да обяснят къде са".

 

Божков: Фактите и доказателствата не значат нищо за прокуратурата, не дължа данъци и такси

Междувременно продължава описването и изземването на артефактите от сградата на „Нове Интернал“ на столичната ул. „Московска“. До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000 – макар че регистрираните от Божков антики са едва 212.

„Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин“, отбелязват от прокуратурата.


Снимка: БГНЕС

Стана ясно още и че премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова са били разпитани като свидетели по делото срещу бизнесмена Васил Божков за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи, съобщиха от прокуратурата. Не е ясно обаче дали това е станало след постовете във Facebook на обвинения в 18 престъпления хазартен бос.

В съобщението се уточнява, че разследващите събират и проверяват, както доказателства, които разобличават Божков, така и оневиняващи или смекчаващи наказателната му отговорност. Внимателно се проверяват и всички доказателства, независимо дали са под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама