ЕС и Китай пред напрегната среща на върха днес

07:34, 22 юни 20 / Свят 25 1851 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Китайски лидери и висши служители на ЕС ще проведат видео среща на върха днес, в която напрежението ще е високо заради новите мита, насочени към китайските фирми и европейското безпокойство по отношение на засилването на позициите на Пекин на световната сцена, предава БГНЕС.

Ръководителите на основните институции на ЕС ще обсъдят кризата с коронавируса с висши китайски лидери, след като Брюксел ядоса Пекин, като го обвини в кампания за дезинформация около пандемията.

ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Ли Къцян ще бъде основният представител на Китай, а президентът Си Цзинпин също се очаква да направи видео изявление.

Китай и ЕС споделят, че искат да засилят връзките помежду си, но отношенията им са обтегнати заради разногласия по теми, вариращи от правилата за търговия и инвестиции до правата на човека и националната сигурност.

Посланикът на Пекин в ЕС заяви миналата седмица, че разговорите в понеделник са шанс отношенията между партньорите да станат "по-продуктивни и съдържателни чрез използване на възможностите и справяне с предизвикателствата".

Той обаче упрекна Брюксел заради плановете за по-строги правила спрямо инвестиращите в европейските икономики чуждестранни компании, които биха били насочени по-специално към китайските фирми, заявявайки, че ЕС не практикува откритостта, която изисква към другите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама