Делото "EVN" приключи и след седмица издават присъдите

13:25, 21 юни 20 25 3790 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Делото "EVN" приключи и на 28 юни в 14:00 часа съдът ще произнесе присъдите. Обвиняеми са бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дали са осъдени и какво е наказанието им ще стане ясно точно след седмица.

Бизнесменът Иво Прокопиев застана пред Специализирания наказателен съд, където продължава делото за продажбата на миноритарния държаваен дял от 33% в дружествата EVN, съобщи Канал 3. 

"Не разбирам в какво съм обвинен. Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни." Това попита Прокопиев, който даде обяснение пред Специализираният наказателен съда, съобщи БГНЕС.

Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и Симеон Дянков. Очаква се същото да направи и сегашният кмет на район "Средец" Трайчо Трайков, които заедно с още трима от фирмата на Прокопиев - "Булброкърс" са подсъдими.

Специализираната прокуратура поисока затвор от 3 до 10 години и 5 000 лева глоба за Прокопиев заради сагата с приватизацията на EVN. Държавното обвинение поиска същата присъда и за бившия финансов министър Симеон Дянков. От 3 до 10 години затвор и граждански иск за 21 милиона лева беше поискан и за Трайчо Трайков. 

Продажбата на държавния дял е извършена през 2011-а година, а подсъдими са министри на финансите и икономиката в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и създателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и още трима души от фирмата на Прокопиев - "Булброкърс".

Процесът срещу шестимата върви по същество от началото на миналата година. 

Очаквайте подробности!

Източник: БГНЕС

Източник: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама