Удължават сроковете на ТЕЛК решенията до 30 септември

12:08, 19 юни 20 25 2339 Шрифт:
Редактор:

Срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19.

За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории.

Този ангажимент пое министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с представители на гражданската инициатива „Системата ни убива“. За целта Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията.

Според членовете на „Системата ни убива“ ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, е застрашено. Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави.

Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация. Това посочиха още от гражданската инициатива.

Снимка: БГНЕС

Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила.

Pomogni.net подават ръка на възрастните хора 

До срещата се стигна след акция на майките на деца с увреждания, които посрещнаха здравния министър Кирил Ананиев пред министерството рано сутринта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама