Сърбия може да се откаже от членство в ЕС

17:48, 18 юни 20 / Свят 25 2129 Шрифт:
Редактор:

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че би отхвърлил членството на страната си в ЕС, ако Белград не получи отстъпки срещу това да признае Косово и да спре усилията за присъединяване на страната към ООН.

Коментирайки ситуацията след среща с руския външен министър Сергей Лавров, Вучич каза, че без съгласието на Москва бъдещите отношения с Косово не могат да бъдат възможни.

Съветът на ЕС отпуска 3 млрд. евро на 10 държави за борба с пандемията

Това става три дни преди парламентарните избори в Сърбия в неделя и по-малко от десет преди посещението на Вучич и косовския му колега Хашим Тачи в Белия дом, където бяха поканени за преговори за "сделка" от президента Доналд Тръмп, съобщава "Дневник".

Лавров пристигна днес в Белград - сръбската столица и Прищина са център на дипломатическа активност от съобщението за пътуването. В Прищина бе и европейският представител за косовския спор Мирослав Лайчак.

 Вучич даде и сигнал, че по принцип Сърбия би могла да признае Косово при определени условия, макар членство в ЕС да не е достатъчно в замяна на тази стъпка.

Лавров заяви, че Кремъл би приел единствено решения на косовския въпрос, които са приемливи за Белград и одобрени от Съвета за сигурност, където Русия има право на вето. Той обаче даде да се разбере, че форсирането на т.нар. нормализация чрез "изкуствени срокове" би било "Контрапродуктивно".

Три дни преди визитата в Белия дом Вучич ще е на Червения площад в Москва за отложения Парад на победата. Не е известно дали във Вашингтон ще се обсъжда сделката, включваща размяна на територии с Косово, но допреди два дни президентът настояваше, че признаването на Косово няма да е на масата за преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама