Близо 20 млн. лв. са получили работещите на първа линия в борбата с COVID-19

13:06, 18 юни 20 25 1523 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От месец март до сега общо 19 532 822,99 лв. са изплатени на служители в болниците, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории. Средствата са по линия на проект BG05M9OP001-1.099-0001 „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г., съобщиха от здравното министерство.

89 нови случаи на коронавирус у нас, 63 са излекуваните

За месец март над 2,5 млн. лв. са отишли при 1 718 служители от 37 лечебни заведения, над 900 хил. лв. – при 651 служители на РЗИ, над 1,7 млн. лв. при ЦСМП, близо 42 хил. лв. за центъра по заразни и паразитни болести и малко над 5 000 лв. за една медико-диагностична лаборатория.

За април близо 6 млн. лв. са отишли при 3 748 служители на 64 лечебни заведения, над 2,8 млн. лв. при спешна помощ, над 37 хил. лв. при центъра за заразни и паразитни блести и над 63 хил. лв. за три диагностични лаборатории.

Изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконно

Обръщаме внимание, че през април не са изплатени възнаграждения в регионалните здравни инспекции, тъй като работещите в РЗИ са държавни служители и по закон допълнителни възнаграждения могат да се получават само за тримесечие – в определени месеци, а именно – за първо тримесечие на годината през месец април, за второто - през юли и т.н. Това означава, че допълнителните възнаграждения в РЗИ за април, май и юни се начисляват текущо и ще бъдат изплатени през юли“, уточняват от здравното министерство.

През май 73 лечебни заведения са получили над 5,7 млн. лв., а две лаборатории – почти 14 хил. лв. След получаване на информацията за реално извършената дейност от ЦСМП и НЦЗПБ за месец май ще бъдат възстановени направените разходи за изплащане на допълнителни възнаграждения в структурите.

Ново огнище на коронавирус в Гърция близо до границата с България

През април и май като допустима целева група по проекта бяха включени и назначените по трудов договор към общините здравни медиатори. По тази линия са сключени договори със 108 общини. След отчитане на извършената от медиаторите дейност, на общините ще бъдат възстановени направените разходи – в размер на брутно 610 лв. на месец за възнаграждение на медиатор.

Министерството на здравеопазването информира, че в случай на подаден сигнал от служител за неполучено допълнително възнаграждение по проекта, министерството извършва незабавна проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама