Връщане към нормалност? Нормалност никога не е имало

15:20, 18 юни 20 25 2650 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Май бързо забравихме колко полудял беше светът преди коронавируса

Пандемията от Covid-19 прегази като валяк света такъв, какъвто го познавахме. Разклати основите на икономиката, извади на дневен ред заметени под килима социални проблеми и предизвика лавина от дезинформации, които силно поляризираха обществото, пише Боян Тончев. Като страничен ефект от всичко това, разнообразните човешки мечти за бъдещето силно се редуцираха и концентрираха в една единствена цел – така нареченото „връщане към нормалността“. Вече всички искаме само едно – да си върнем обратно живота отпреди месец януари!

Възможно ли е обаче това изобщо?

Няма какво да се лъжем – краткият отговор е „не!“. Истината е, че след преживяното човечеството никога повече няма да бъде същото. И за да не се потиснем до крайна степен от този факт, учените и политиците измислиха понятието „нова нормалност“. Нещо, което не е баш като състоянието на света отпреди Нова година, но възможно най-много се доближава до него. Представете си го като доста сполучливо менте, което откривате на битака.

Понятието „нова нормалност“ обаче само по себе си не е нормално.

Дори с просто око се вижда, че то съдържа противоречие в определението. Поради една много проста причинавсъщност никога не е имало „стара нормалност“. Та затова няма как да има и „нова“.

Нормалността като цяло не е сред типичните черти на еволюцията на човечеството. Дори още с факта, че едно физически слабо, зле чуващо и не чак толкова добре виждащо същество е успяло да стане доминантен вид и върховен хищник на планетата. Никак не е трудно да посочим купища примери за ненормалността на социално-историческото ни развитието в миналото. Но е достатъчно да си припомним само няколко събития и явления от годините непосредствено преди Covid-19, за да се убедим, че „нормалността“, към която толкова искаме да се върнем, е просто красив мит.

Ето няколко, за които веднага се сещаме, без много да се замисляме:

Брекзит

Една значителна част от британците бяха буквално изпързаляни с лъжлива кампания за излизане от Европейския съюз. В крайна сметка гласовете на по-малко от 2% от тях се оказаха решаващи, за да тласнат Великобритания в най-голямата ѝ следвоенна криза. Изходът от нея така и не е ясен, а пандемията допълнително усложни нещата. За капак и репутацията на човека със странната прическа Борис Джонсън, който ще трябва да преведе страната през този сложен и рискован процес, е меко казано нестабилна. С други думи – погледнат отстрани Брекзитът е пълна лудост!

Доналд Тръмп

Този човек преобърна с главата надолу световния политически пейзаж през последните няколко години. Без изобщо да даваме оценка на действията му, е очевидно, че авторитетът на САЩ като първа световна сила сериозно се разклати, дори според съюзниците им. Като щрих към „алтернативната нормалност“ на ерата Тръмп ще добавим един красноречив факт – от началото на мандата му през 2017 до средата на април тази година президентът е направил 18 000 неверни твърдения в рамките на 1170 дни (според статистиката на „The Washington Post”). Или иначе казано, откакто Тръмп е президент, е изричал или туитвал по 15 фалшиви факта на ден. Това нормално ли е, според вас?

Жълтите жилетки

Движението за социално недоволство във Франция през миналата година тръгна от цените на бензина и стигна до регулярно ежеседмично вандалстване по улиците на Париж и други големи френски градове. Загубите за икономиката и туризма най-вече на френската столица бяха значителни, а животът на парижани, и без това доста объркан от зачестилите терористични актове, съвсем се напрегна и невротизира.

Тероризъм

Макар през последната година количеството на самоубийствените атаки да намаля, поради отслабването на структурите на ИДИЛ, терористичните атентати станаха неразделна част от „нормалността“ на съвременния свят. Мерките, предприети за ограничаване на безумния джихад, се отразиха на цялостния начин на живот на западния човек – от ограниченията и проверките по летищата, до ирационалния страх, обземащ всички в метрото при вида на човек с дълга брада и арабски черти на лицето. Параноя в буквалния смисъл на думата. 

Масовите стрелби в САЩ   

През 2019 година случаите на социопати, влезли с автоматично оръжие в мол или учебно заведение в страната зачестиха, а жертвите стават все по-многобройни. Въпреки това в Щатите практически всеки може да си купи оръжие едва ли не от бакалията на ъгъла. Кървавото явление не е запазена марка само на САЩ – на 15 март 2019 десен екстремист в Нова Зеландия застреля 51 души в две джамии в град Крайстчърч, като излъчи на живо убийствата в социалните мрежи. Нормалност?

Грета Тунберг

Забележителното във феномена „Грета“, разразил се през миналата година, беше не толкова фактът, че една ученичка започна да заплашва човечеството с апокалиптични прогнози за край на света, колкото това, че една ученичка успя да провокира множество възрастни мъже и жени да я почувстват като личен враг и да изсипят тонове яростен хейт върху нея. В това число и някои от най-влиятелните държавни глави по света, начело с Тръмп и Путин. Луда работа отвсякъде!

Пожарите в Австралия, Амазония и Северния полярен кръг

И докато шведската тийнейджърка хокаше световните лидери, че не си мърдат пръста за Природата, земното кълбо беше пламнало в буквалния смисъл на думата. В Амазония изгоряха рекордно големи площи тропическа гора, за да се освободи място за пасища за добитъка, а в Австралия цели животински видове бяха заплашени от изчезване. Необичайно високите температури в Арктика пък бяха причина за самозапалването на така наречените „зомби пожари“. Дори от самото им заглавие ни побиват тръпки и изпадаме в истерия!

Бежанската вълна

Без да обвързваме бежанците с някакви политически внушения, прииждащите тълпи с хора от Северна Африка и Средна Азия в Европа, както и от Латинска Америка в САЩ, са изключително сериозен и на този етап напълно нерешим проблем. Най-вече поради това, че западните общества нямат никаква готовност да се справят с него разумно и без излишна емоционалност, а политиците охотно се възползват от картата с нелегалната емиграция, за да печелят избори. С което обаче тотално психираха избирателите си.

Какво е положението с нормалността в България?

Всъщност у нас стремежът за „връщане към нормалност“ не е от вчера. В общи линии след падането на комунизма, тази цел стои като морков на пръчка пред очите ни, а ние така и никога не я достигаме. За българина словосъчетанието „нова нормалност“ е напълно лишено от смисъл – ако изобщо някога е имал нещо подобно на нормалност, то най-вероятно се намира много назад в миналото, още преди годините на най-масовата световна лудост – Втората световна война.

Така че нашата е най-лесна – продължаваме напред в добре познатата ни лудница, без значение дали има пандемия от коронавирус или Бил Гейтс пак нещо ни лъже, както с последните ъпдейти на Windows.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама