ООН: Държавите по света да извършат репарации за робството и колониализма

18:04, 17 юни 20 / Свят 25 1929 Шрифт:
Редактор:

Ръководителят на ООН за правата на човека призова държавите по света да се изправят срещу робството и колониализма и да извършат репарации, съобщава БГНЕС.

На спешен дебат относно расизма и полицейската бруталност, иницииран от Съвета за човешки права на ООН, Мишел Бачелет критикува „безвъзмездната бруталност“ при убийството на Джордж Флойд в САЩ, твърдейки, че това „символизира системния расизъм, нараняващ милиони хора от африкански произход".

Братът на Джордж Флойд призова от своя страна ООН да създаде независима комисия за разследване на убийствата на афроамериканци от полицията.

"Аз съм защитник на брат ми", каза Филониза Флойд, чийто брат беше убит от бял полицай в Минеаполис, Минесота, на 25 май.

"Това можех да съм аз", каза той на спешния дебат относно расизма и бруталността на полицията в Женева.

"Вие, в Организацията на обединените нации, сте защитници на вашите братя и сестри в Америка и имате силата да ни помогнете да получим справедливост в името на моя брат", каза Флойд.

"Моля ви да му помогнете", каза той. „Моля ви да помогнете на мен. Моля ви да помогнете на чернокожите хора в Америка. Надявам се, че ще помислите за създаването на независима комисия за разследване на полицейски убийства на чернокожи в Америка и насилието над мирни протестиращи."

Смъртта на Флойд предизвика вълна от общонационални протести в Съединените щати и извън тях за расова справедливост и полицейска реформа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама