До 3 месеца: Ананиев представя план за действие на болниците в извънредна обстановка

10:40, 18 юни 20 / Политика 25 1884 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентарните групи се обединиха около идеята да се изготви план за организация на работата и финансирането на болниците при извънредна епидемична обстановка. Със задачата е натоварен здравният министър Кирил Ананиев, а срокът е 3 месеца.

Министърът трябва да ги внесе в здравната парламентарна комисия, а не в Министерски съвет, както беше първоначалното предложение на БСП. 

Другата задача на Ананиев е да анализира дейността на инфекциозните отделения и да предложи план как да се увеличи ефективността им, като за това има 6 месеца.

Решението беше прието с аплодисменти, а министърът подчерта, че ще го изпълни и ще предостави всичко, което се иска от него. Ананиев за пореден път благодари на всички специалисти, които се борят с COVID- 19. Въпреки критиките, той изтъкна, че след първоначалните трудности е намерена необходимата организация за нормалното функциониране на здравната система.

Кирил Ананиев съобщи, че ще бъде предложено сегашният механизъм за работа на лечебните заведения да продължи да действа до 30 септември, за да са подготвени за евентуални трудности през есента.

Медиците на първа линия вече получават по 1000 лева допълнително към заплатите. Бонусите не бяха спрени въпреки страната не е в извънредно положение. Управляващите обявиха, че медицинските специалисти ще продължават да ги получават до края на епидемичната обстановка. Лекарите получиха и туристически ваучери за почивка на родното море. 

Медиците и полицаите на първа линия ще получат по 210 лева за почивка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама