Първият председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов напуска партията

13:04, 17 юни 20 / Политика 25 2068 Любомира Николова
Снимка: БГНЕС

 Първият председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов напуска партията. Това съобщи самият той в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

"Днес в 13ч. в първичната структура на ПП ГЕРБ София-град Изгрев подадох заявление за напускане на партията", написа Цветанов.

"Напускам партията, за чието създаване и укрепване съм работил дълго и усилено, убедено и безрезервно. Работата ми сред хората от тази партия през изминалите години изпълваше живота ми със смисъл и удовлетворение. От ГЕРБ тръгваше оптимизмът ми за бъдещето на страната, а хората, които срещах ежедневно, ми даваха безценното за всеки политик усещане за добре свършена работа и перспектива. Благодарен съм", заявява Цветанов.

По думите му от известно време, обаче, членството му в ГЕРБ не е повод за гордост - нито за нeго, нито за немалко други членове на партията. "Някои неблагоприятни тенденции в управлението на страната и на партията, доведоха до това, че в крайна сметка беше надскочен дори моят висок „праг на търпимост”.

Оставайки редови член на партията, нямаше как да бъда продуктивен коректив на случващото се, а опитите ми да споделям мнения и позиции, за съжаление останаха преди всичко медийни изяви. В същото време не съм загубил чувствителност за процесите в партията", категоричен е Цветанов.

"Напускам ГЕРБ, защото съм от хората, които имат енергия и хъс да изграждат. Не искам да виждам как граденото и с моите усилия отива по дяволите и как в партията постепенно намират място страх, подмазвачество, интригантство и посредственост", изтъква той.

"ГЕРБ все по-малко се вслушва в членовете си. Това се видя на местния вот през есента на 2019 г. Там, където ръководството на партията игра срещу волята на местните структури, не последва нищо добро. Иначе инерцията от добрата работа на много от кметовете ни беше толкова силна, че успя да изнесе до голяма степен битката за престиж на управляващите.

Все по-ясно става и това, че на хоризонта пред ГЕРБ няма дългосрочни цели, които да обединяват и мобилизират националния ресурс. Работи се на ремонтен график, на парче, на приливи и отливи, като често хората виждат зад всичко това и персонални мотиви.
Като редови член на партията, какъвто бях до днес, аз не намирам в себе си повече сили безгласно да понасям разочарованието и болката на много от онези, които лично съм агитирал и ангажирал с политиките на ГЕРБ. Не мога да отговоря на въпросите им, нито пък мога да остана глух за критиките им", подчертава Цветан Цветанов.


"Сбъркаха онези, които допускаха, че няма да ми е комфортно на „скамейката” на редовите членове в партията. Защото съм от политиците, които не предават каузите, дори когато им става все по-трудно да ги защитават.


Дълго и безпардонно се спекулираше с моята лоялност. Всеки, който ме познава, знае, че това е най-малко укоримата ми страна. Защото е всеизвестно, че аз никого не съм предавал.
Лишено от логика е допускането, че бих бил нелоялен към партията и хората, които са ми донесли толкова много удовлетворение като политик. Оттук нататък предателство от моя страна би било само едно - ако остана член на ГЕРБ. Предателство спрямо моя труд, спрямо политическите ми принципи и спрямо онези, които са ми се доверявали.

Днешният ден за мен е несравнимо по-тежък от времето преди година, когато напуснах заеманите постове. И тогава, и сега, обаче, аз сам вземам своите решения", подчертава председателят на ЕАЦС.


"Мисля, че като човек съм искрен и открит, лоялен, последователен и предвидим. Всеки, който ме познава, знае, че не тая в себе си обиди и не страдам от болни амбиции. Разбирам политиката не като територия за лични отмъщения, а като състезание за доверието на хората, водено от отговорни и смели играчи".

Цветанов заяви, че не иска да гледа как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи на партията и добро самочувствие на структурите. "Не искам да гледам как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина. И още - не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения".

"Това вече не е партията, с която дълги години бях свързан. От днес аз прекратявам членството си в ГЕРБ", обяви Цветан Цветанов.

Припомняме, че ПП ГЕРБ е основана на 3 декември 2006 г. по инициатива на кмета на София Бойко Борисов на основата на създаденото по-рано през същата година гражданско сдружение с име „Граждани за европейско развитие на България“ и абревиатура ГЕРБ по аналогия с едноименното сдружение, а е дума, официално название на партията, съгласно нейния устав.

За председател на новоучредената партия е избран Цветан Цветанов, който предварително подава оставка като заместник-кмет на София, тъй като по закон не може да съвместява двете длъжности. 

 

Кой е Цветан Цветанов?

 

Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в Народната милиция като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност.

През 1992 година завършва Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. През 2000 година получава следдипломна квалификация по право в УНСС.

От 1997 година работи в администрацията на МВР, като след 2001 година става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов.

По време на работата си в ръководството на МВР Цветанов специализира  “Противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик” в Генералната дирекция на полицията в Мадрид (2004).

Завършва и курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в САЩ (2004), специализация в Сикрет сървис във Вашингтон (2004).  Завършил е курсове на ФБР (2004) и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005).

До 2005 г. полк. Цветанов работи в МВР, което напуска след като ген. Бойко Борисов напуска.

От 2005 до 2006 г. Цветанов е заместник-кмет по сигурността в Столична община.

На 5 юли 2009 г. става депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание, от избирателен район Велико Търново.

На 27 юли Цветан Цветанов полага клетва като заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов. Изпълнява функциите до 12 март 2013 г.

След изборите за Европарламент през май 2014 г., Бойко Борисов за първи път заявява, а в последствие и препотвърждава, че в бъдеще няма да се ползва от персоналните министерски услуги на Цветанов при ново управление на ГЕРБ.

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ в 43-то Народно събрание. След медиен и обществен натиск във връзка с покупка на апартамент под пазарната му стойност, той е принуден да подаде оставката си като народен представител и тя е гласувана от парламента на 29 март 2019 г. На 30 май 2019 година след разговор с премиера Бойко Борисов Цветанов взима решение да напусне всички ръководни постове в ГЕРБ и да остане редови член на партията.

Той става постоянен представител в УС на Европол от 25 септември 2018 г.

На 16 септември 2019г. Цветанов учреди Евро-атлантически център за сигурност, независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти в различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство.

Цветанов е женен за Десислава Цветанова, служител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Те имат три дъщери.

Награди

1987 - 2005 - През 18-годишния си професионален стаж в системата на МВР е награждаван многократно от ръководството на министерството.

Удостоен е и със следните международни награди:

- 2004 - Сертификат за изключителни резултати и съществен принос в противодействието на разпространение на фалшиво евро от директора на Европол, Юрген Щорбек;


- 2005 - "Бял кръст за заслуги към испанската полиция" от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания;


- 2009 - Сертификат за отлично международно оперативно полицейско сътрудничество от директора на Европол Роб Уейнрайт

- 2009 - "Знак за отличие за образцово носене на службата" от министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи