Учени вкараха безжичен интернет и под водата

10:37, 17 юни 20 / Култура и наука 25 868 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Саудитски учени за пръв успяха да вкарат безжичен интернет и под водата, след като тестваха устройство, използващо лазери.

То е наречено "Акуа-фай" и действа като усилвател на безжична връзка в дълбините за леководолазите. Радио вълни предават данните от смартфона на гмуркача до просто компютърно устройство Rastberry pi, монтирано върху екипировката на гмуркача, предава „24 часа“.

Лазерни лъчи изпращат информацията до друг компютър на повърхността, който ги трансформира в звук и образи. Последният е свързан със сателитна интернет връзка. Трансферът на данни при извършените тестове е бил от 2,11 мегабита в секунда.

Разработчик на новия начин за свръзка е Басем Шихада от саудитския университет за наука и технологии "Крал Абдула". "Хората на науката и от бизнеса отдавна имаха нужда да изследват подводния свят в по-големи детайли. Сега ние разработихме технология, която ще им бъде много полезна в това начинание", коментира изобретателят.

Компютърчето, монтирано на тялото на леководолаза, трансформира сигналите от камерата на смартфона в нули и единици. Те се предават чрез лазерни лъчи с много голяма скорост на повърхността, където се преобразяват във визуални и аудио сигнали.

"За пръв път можахме да използваме интернет под водата напълно безжично", заяви Шихада. Новото устройство, на което му предстои усъвършенстване, ще може да предава информация от леководолази за техните открития на повърхността в реално време


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи