Радомир пред водна криза

09:46, 17 юни 20 25 1665 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Радомир е пред водна криза. Според кмета на града Пламен Алексиев, за да не се стигне до бедствена ситуация, трябва да бъде възстановено аварийното водоподаване от помпена станция "Крапец", съобщи БНТ. Съоръжението беше запечатано в началото на декември миналата година.

Радомир няма язовири и се захранва от подпочвени води. Въпреки че през последните седмици доста често валеше, кметът на града казва, че няма достатъчно вода и е внесъл писмо в МОСВ, с което предупреждава министъра, че предстои водна криза тук.

"Месец ноември 2019 г. заради водната криза в Перник беше преустановено подаването на резервния водоизточник от помпена станция "Крапец". Високата част на Радомир беше подложена на воден режим, за да може да се изпраща вода и към Батановци и пречиствателната станция, след това нарушеното водоподаване довежда до дисонанс между ниска, висока и средна зона", заяви Алексиев.

Най-тревожното сега според него е, че помпите на Тополово изключват на ниво, което означава, че още там на водоизточника няма достатъчно количество вода - т.е. водата не може да тръгне на този 13 км път от Тополово до Радомир и след това се правят около 45% загуби по довеждащия водопровод.


Снимка: CanStockPhoto

По-късно от МОСВ уточниха, че град Радомир не е подал необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване. От ведомството подчертават, че питейно-битовото водоснабдяване на общината се осъществява от ВиК-Перник, като се използват 25 водоизточника (дренажи, извори и сондажни кладенци) с общ годишен лимит 4 610 600 м3 и дебит 146 л/сек. А срокът за преоформяне на разрешителното е изтекъл към 2004 г.

Към момента единственото подновено разрешително за водовземане за питейно битово водоснабдяване е за село Стефаново и част от град Радомир от извор Сиреняците с № 41510275 от 27.10.2009 г. То е издадено от директора на Басейнова дирекция Западнобеломорски район (БДЗБР), като компетентен орган по реда на Закона за водите. Срокът на разрешителното е продължен до 27.10.2030 г. Разрешените водни количества са до 1 166 930,55 м3/год.

Същевременно град Радомир се водоснабдява без разрешителни от водоизточници „Гърляница“, „Рестова глава“, „Опалово“ и „Извора“. Други 20 водоизточника водоснабдяват населени места в община Радомир също без издадени разрешителни по реда на Закона за водите.

На 11.06.2020 г. в МОСВ е постъпило писмо с искане за възстановяване на аварийното водоподаване към град Радомир от каптаж „Врелото“ посредством помпена станция „Крапец“. От министерството припомнят, че водоподаването от помпена станция „Крапец“ беше преустановено през месец ноември 2019 г. от контролните органи поради неправомерно ползване на водоизточника, тъй като няма действащо разрешително за водовземане от карстов извор „Врелото“ за резервно водоснабдяване на град Радомир. Отделно от това каптаж „Врелото“ е един от основните водоизточници, които захранват язовир „Студена“, поради което отклоняването на вода посредством него е недопустимо.

В тази връзка за резервното водоснабдяване на гр. Радомир, следва да се използват съществуващи 25 броя алтернативни водоизточника или да се потърсят други нови такива от подземни и/или повърхностни води, напр. язовир „Долна Диканя“ с общ завирен обем 7 224 000 м3. Яз „Долна Диканя“ беше обсъждан и като алтернативен водоизточник за гр. Перник. В момента той не се ползва от гр. Радомир.

Преди да се предприемат действия за разрешаване на водовземане от карстов извор „Врелото“ за резервно водоснабдяване на гр. Радомир следва да има изразено съгласие от кмета и общинският съвет на община Перник, както и на областния управител на област Перник имайки предвид, че „Врелото е основен водоизточник, захранващ яз. „Студена“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама