Доживотен затвор заради жертвите, които Цветанов изкопа с багер

07:47, 17 юни 20 25 1971 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Върховният касационен съд окончателно даде доживотна присъда на Любомир Димитров, известен и като Любо Гребеца от Наглите. Той е признат за виновен за  убийството на Юлиан Лефтеров-Кокошката и Иван Пайнавелов-Сапата, които бяха разстреляни през 2009 г., пише СЕГА.

Телата на двамата убити бяха намерени, след като Гребеца беше задържан за участие в групата за отвличания "Наглите", заради което той получи 10 г. лишаване от свобода. След като труповете бяха открити, премиерът Бойко Борисов заяви, че "за първи път се пропукаха организираните престъпни групи и пропяха в арестите. Отиват и посочват - в тая ливада има труп. Колегата Цветан Цветанов с багер ходи и копае трупове".

На практика сега ВКС потвърждава доживотната присъда на Димитров, дадена му от Софийския апелативен съд. Самият осъден се е жалвал пред върховните съдии с аргумента, че състава на апелативния съд не бил безпристрастен. ВКС приемат жалбата за неоснователна и потвърждават доживотния затвор. Определен е и специален режим на изтърпяване. Осъден е да заплати на двамата гражданските ищци и частни обвинители, конституирани по делото, сумата от по 150 000 лева за всеки.

В решението на ВКС се казва: „Посочените обстоятелства безусловно характеризират негативно и личността на дееца, очертана също от данните за предходните му осъждания и последователно предприетите действия, непосредствено след деянието за изкопаване на дупка и заравяне на трупа в нея. Те, наред с подбудите на подсъдимия за извършване на престъплението, са послужили като основание за извода, че целите не могат да бъдат ефективно постигнати с по-леко по вид наказание". 

В мотивите към присъдата, съдебният състав от САС посочва, че Гребеца е направил договорка с Пайнавелов и Лефтеров да инсценират отвличането на последния, за да поискат пари за освобождаването му от неговия вуйчо. На 8 януари 2009 г. мъжете пристъпили към реализиране на плана си, като късно вечерта Лефтеров позвънил по телефона на свой роднина и му казал, че е отвлечен, предупредил го да не търси съдействие от полицията и да чака следващо обаждане. Тримата обаче се скарали заради камера, заснела режисираното отвличане. Именно тогава Гребеца решил да умъртви Лефтеров и да зарови трупа.

Подсъдимият Любомир Димитров извършил второто убийство заради парични задължения. Той сключил уговорка с Иван Пайнавелов-Сапата да закупи от братовчед му автомобил БМВ Х5 на цена от 145 000 лв., които Гребеца да плаща на вноски от около 20 000 лв. Димитров обаче спрял да плаща за колата, а по-късно тя била обявена за открадната. Заради това двамата мъже се скарали и Гребеца застрелял ортака си с пистолет в главата. Трупът на убития бил заровен в местността Умни дол в района на с. Железница.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама