Среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

07:19, 17 юни 20 / Свят 25 1823 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще участват във видеоконференция на 17-18 юни и ще обсъдят нов цялостен план за действие в случай на втора вълна от пандемията на коронавирус, дейностите на мисиите на Алианса в Ирак и Афганистан, както и възможните мерки в отговор на укрепването на военния потенциал на Русия, предава БГНЕС.

Както обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на виртуалната среща, новият план за борба с COVID-19 включва по-специално създаването на запаси от медицинско оборудване и доверителен фонд за придобиване на стратегически артикули.

Столтенберг добави, че подобен план ще позволи на съюзниците „да реагират по-бързо на всяка здравна криза, така че помощта да идва на правилното място в точното време“.

Министрите ще разгледат също пакет за реакция, „във връзка с нарастващия арсенал от руски ракети, способни да носят ядрени заряди“. Столтенберг обясни, че подобни мерки могат да включват засилване на противовъздушната и противоракетната отбрана на страните –членки, както и военни учения и събиране на разузнавателна информация. В същото време той подчерта, че НАТО не планира да разполага нови наземни ядрени ракети в Европа.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано пред руски медии, че Русия е на първо място по отношение на разработването на нови видове оръжия, включително свръхзвуково оръжие, и че очаква и други водещи военни компании да разработят същите видове оръжия в бъдеще.

В началото на юни руското министерство на отбраната съобщи, че отбелязва високо ниво на военна активност на Съединените щати и техните съюзници от НАТО в близост до руските граници.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама