САЩ ще намалят войниците си в Германия

07:20, 16 юни 20 / Свят 25 1710 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Съединените щати ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души, съобщи американският президент Доналд Тръмп. Пред репортери в Белия дом той изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, както изисква НАТО.

"Имаме 52 000 военни в Германия. Това е огромен брой и огромен разход за Съединените щати. И Германия, както знаете, има много неизплатени задължения към НАТО и плащат един процент от БВП, а трябва да са два, но и два процента е много малко. Трябва да са много повече от това. Те са задлъжнели с милиарди долари и това е от години", заяви Тръмп, цитиран от БГНЕС.

Той упрекна Берлин, че "се отнася много лошо" към САЩ в областта на търговията и че Германия се облагодетелства финансово от американското военно присъствие.

"Американските войници са в Европа да бранят трансатлантическата сигурност", коментира посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер. "Винаги сме поддържали тясно сътрудничество във военната сфера и в областта на сигурността и то ще остане такова", заяви Хабер на виртуално събитие, организирано от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Американските войници не са там да отбраняват Германия, а да бранят трансатлантическата сигурност, а също да дават представа за американската мощ в Африка, в Азия, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама