Силистра кандидатства в ЮНЕСКО с римското си наследство

16:19, 15 юни 20 25 2246 Шрифт:
Редактор:

Екип от експерти снимат обектите от НААР Дуросторум- Дръстър - Силистра, за да бъдат включени, като обекти със световно значение под егидата на ЮНЕСКО, съобщават от общината.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов проведе работна среща с доц. д-р Людмил Вагалински, председател на Лимес комисията в България, НАИМ при БАН, д-р арх. Силва Събкова, секретар на Лимес комисията в България, НАИМ при БАН и проф.д-р Георги Атанасов от РИМ- Силистра.

Идеята е да се включат обектите от резервата Дуросторум- Дръстър- Силистра в единен обект от световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Общото наименование на всички 32 обекта от България, които кандидатстват за този престижен линеен паметник е "Граници на Римската Империя", от който част е и от Дунавския лимес- Източен сектор. Националните отсечки на Хърватия, България, Сърбия и Румъния формират обект Дунавски Лимес - Източен сектор.

Държавите от Източния сектор трябва да подготвят обща номинация и общо досие до началото на 2021 г., така както това вече е направено за държавите от Западния сектор на Дунавския Лимес.

Кметът на общината приветства интереса към кандидатурата на Силистра с обектите открити в различни епохи на територията на целия град. Той подчерта силното влияние на Римската империя по нашите земи и богатството от артефакти.

Д-р Найденов изрази не само надеждата си, но и обеща пълна подкрепа по реализацията на номинацията. Доц.д-р Вагалински от своя страна отчете факта, че археологическите разкопки се стопанисват и добре съхраняват, което е важно условие за кандидатурата ни в ЮНЕСКО по Дунавския лимес. Вторият обект, с който се надяваме да привлечем интереса на експертите е Тегулициум Ветрен.

Община Силистра изказва благодарност към всички, които се включиха в реализирането на онлайн шествието по повод 24 май

Линейният паметник "Граници на Римската Империя" ("Frontiers of the Roman Empire"), от които е част и Дунавският Лимес, е обект на културно наследство, който се простира на три континента, обхваща части от територията на редица държави в Европа, Северна Африка и Близкия изток и включва стотици и дори хиляди отделни археологически обекти, пряко свързани с римските граници. Първата част от границите на Римската империя, която е вписана самостоятелно през 1987 г. в Списъка на световното културно наследство, е Хадриановият вал във Великобритания, последван от Горно Ретинския Лимес в Германия през 2005 г. и от Антониновия вал във Великобритания през 2008 г.

Те са обединени като единен транснационален сериен обект на световно културно наследство "Граници на Римската Империя". Следващите номинации,на територията на България това са 32 обекта, на части от границите трябва да обхващат по-големи, тематично обусловени сегменти, които включват една или няколко национални отсечки. Всеки от тези сегменти ще представлява отделен обект на световно културно наследство, като накрая те ще бъдат обединени в клъстер с общото наименование "Граници на Римската Империя".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама