Екоминистърът покани общините да кандидатстват за средства за борба с COVID-19

14:16, 15 юни 20 / Политика 25 1548 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Емил Димитров Ревизоро
Емил Димитров Ревизоро

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати до Националното сдружение на общините в Република България писмо, с което покани кметовете на населени места своевременно да се възползват от възможността да използват до 30 на сто от отчисленията, които плащат съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична обстановка с COVID-19, съобщиха от МОСВ.

С §41 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето беше предвидена възможност в срок до 31 декември 2020 г. кметовете на общини да заявяват до 30 на сто от натрупаните средства по чл. 60, ал. 2, т. 1 и 2 и чл. 64, ал. 1 от ЗУО да се изразходват за прилагане на мерки по чл. 63, ал. 4 и 7 от Закона за здравето. Сумите до 30 на сто от натрупаните средства по чл. 60 от ЗУО следва да се превеждат на общините само след одобрение от министъра на околната среда и водите. За издаване на решението за изразходването на средствата е необходимо съответната община да представи заявление в МОСВ. В него трябва да се посочи основанието и да се представи подробно описание на разходите.

Допустимите разходи могат да са за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им. Също така средствата може да се използват за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, както и за третиране на такива отпадъци. Допустими са и разходи за поддържане на чистотата и дезинфекция на местата, предназначени за обществено ползване и осигуряване на оборудване за дезинфекция и безопасност на публичните пространства и местата за обществено ползване.

Контролът по разходване на средствата ще се осъществява от директорите на РИОСВ, на чиято територия се намира общината. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама