Прокуратурата поиска спиране на строежа на Алепу

14:00, 15 юни 20 25 2002 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата е внесла протест срещу разрешението за строеж на курортен комплекс „Алепу вилидж”, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на община Созопол. Това става след проверка на законността на строежа, възложена от ВАП на началника на ДНСК, която установи предходно разрешително, което е само за укрепване на свлачището, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че преди повече от седмица премиерът Бойко Борисов заяви в свое интервю, че на Алепу няма да се строи комплекс. "Този първи етап е подпорна стена, а втората част, която най-вероятно няма да се строи, ще е хотел. Те казват, че не е хотел, спряно е свлачището и това е едно прекрасно местообитание за птици. Не може да мине това", каза той.

Нов абсурд: недовършената подпорна стена в Алепу има Акт 16

Проверката на ДНСК е установила, че първоначалното разрешение е било за „укрепване на свлачище" в местността „Алепу“. С нотариално заверена декларация 6 месеца по-късно възложителят е декларирал, че разрешителното няма да бъде използвано от него, а за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Следва ново разрешително в два етапа – първият е за „укрепване на свлачище“ „Алепу вилидж" и втори е за „курортен комплекс" - подземна и надземна част, находящ се в местността „Алепу".

Съпругът на Екатерина Захариева е проектант на подпорния хотел на "Алепу"

В хода на проверката от ДНСК е установено, че през октомври 2018 година, с решение на главния архитект на Созопол, е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешителни. След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешително за строеж не подлежи на отмяна, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.

По тези съображения разрешителното е протестирано, а с него трябва да се спрат и строителните дейности в местността „Алепу“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Gogis 07:23, 16 юни 20

Оставете хората да строят намира! Какво се бъркате, след като всичко е законно?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама