Равното заплащане все още не е реалност за работещите жени и мъже у нас

10:02, 15 юни 20 25 1927 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разликата в заплащането по пол в България е 12,5%, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018 г., цитирани от БНР.

Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже. Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019-а година, публикуван за обществено обсъждане.

НСИ: Рекордно ниска смъртност през 2020 г. в сравнение с последните пет години

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора „хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа - медицински сестри и социални работници. Най-ниска разлика пък и отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството.

Заетите жени преобладават в „образование“, „хотелиерство и ресторантьорство“, „финансови и застрахователни дейности“ и „търговия“. Мъжете са преобладаващо заети в „селско-  и горско стопанство“, „преработваща промишленост“, „строителство“, „транспорт“.

Жените в България живеят средно със 7 години повече от мъжете

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв. Разлика има и в размера на пенсиите, като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама