Проф. Кантарджиев: 1% от българите са имали контакт с вируса

08:54, 15 юни 20 25 2153 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Клъстерното разпространение на COVID-19 не може да премине в масово докато има РЗИ, докато има Щаб, докато има Министерство на здравеопазването, които работят. Няма да допуснем кривата на заразените да тръгне нагоре, заяви в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

България е готова да се включи към евроинициатива за осигуряване на ваксина за COVID-19

Проф. Кантарджиев съобщи, че около 1% от населението на страната има данни за контакт с вируса. До тези изводи се стига след проведеното в Пловдив представително проучване за COVID-19. Данните от проучването трябва да бъдат представени днес. Контакт със заразата от медицинския персонал са имали около 2%, а около 3% са тези, които са в частния сектор.

Той допълни, че по данни на Световната здравна организация, хората без симптоми по-трудно заразяват околните. „Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни“, допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места.

24 нови случая на коронавирус у нас

Проф. Кантарджиев отново припомни за трите Д-та, които са най-ефикасни срещу заразата – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Той припомни, че в края на април е бил пикът на заболяването от коронавирус в страната, а това сега е просто вълна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама