Великобритания официално уведоми ЕС: Няма да се удължава преходният период

15:05, 12 юни 20 / Свят 25 2206 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Великобритания официално уведоми ЕС, че няма намерение да удължава преходния период в рамките на Брекзит, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на пресконференция след среща на специалния комитет на представители на ЕС и Обединеното кралство, предава БГНЕС.

Великобритания няма да разглежда удължаване на преходния период“, каза Шефчович и добави, че ЕС остава отворен за възможността за удължаване.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Преходният период ще продължи до края на тази година. По време на него страните ще се опитат да постигнат съгласие за модел на бъдещите си отношения.

През настоящия преходен период правилата на ЕС продължават да се прилагат за Обединеното кралство, но страната не участва в процеса на вземане на решения в съюза и продължава да допринася за общия бюджет на ЕС. Такъв преходен период, например, позволява поддържането на търговските отношения в същия формат. В края на прехода правилата на съюза вече няма да се прилагат за Великобритания.

За да се избегнат проблеми и затруднения в организацията на отношенията между страната и съюза в различни области, техните представители трябва да се споразумеят за условията на бъдещото партньорство. Преговорите продължават, но засега не се наблюдава значителен напредък.

В същото време е необходимо да се постигне споразумение за много кратко време, тъй като всякакви споразумения ще изискват определени утвърждавания от съответните органи. Ако не се постигне споразумение, преходът към нов етап в отношенията между страната и съюза рискува да стане „труден“.

Може да се удължи преходния период, но решението, както беше съобщено по-рано, трябва да бъде взето преди края на юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама