Тийнейджърите в ситуацията на COVID-19: повече страх, скука и самота

11:17, 12 юни 20 25 1627 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В ситуацията на извънредно положение тийнейджърите изживяват силни емоции, повечето от тях негативни. Сравнено с периода преди COVID-19 тийнейджърите изпитват: 2 пъти повече страх и тревога; 5 пъти повече скука; 3 пъти повече гняв; 5 пъти повече раздразнение; 4 пъти повече носталгия и тъга; 4 пъти повече самота; 3 пъти повече разочарования; 2 пъти повече безпомощност и безполезност. Това показва изследване, организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), съобщи БГНЕС.

64% от българските тийнейджъри не са излизали навън по време на извънредното положение, става ясно от изследването.  Най-предпочитаната за над 80% от тийнейджърите дейност по време на изолацията е гледането на клипчета в социалните мрежи.

В най-висока степен (85%) тийнейджърите очакват след отмяната на извънредното положение настъпването на сериозна финансова криза: „Не знам защо, но има хора, които си мислят, че на нас не ни пука дали родителите ни или дори родителите на приятелите ни ще останат без доходи и работа“.

Не липсват обаче и мнения, че хората няма да са си научили урока и кризата ще е била пропиляна житейска възможност: „Човекът в 21 век предпочита да забравя лошото, смятайки че ако не го мисли, не се е случвало и така не поема отговорност за последствията“.

Изследването е проведено сред 810 ученици от цялата страна, на възраст между 15 и 19 г. (8-12 клас), в разгара на извънредното положение (16-26 април).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама