Шест трамвайни линии ще се движат със синхронизирано разписание през уикендите

10:22, 12 юни 20 / София 25 1709 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Въвеждат първото в София синхронизирано разписание на градския транспорт. Още от тази събота, трамваите по шест линии ще се движат през пет минутни интервали. “Щастливи сме, успяхме да направим първата крачка в посока оптимизация на разписанията, така, че градският транспорт да бъде по-удобен и предпочитан от гражданите”, обясни независимият общински съветник Борис Бонев.

Според градските активисти, един от основните проблеми на столицата е нередовният градски транспорт. “Всички сме свидетели, как в рамките на няколко минути, пристигат повече превозни средства, след което дълго време няма никакво обслужване. Точно това искаме да променим със синхронизираните разписания - да гарантираме, че трамваите ще минават през 5 минути и да съкратим времето за чакане по спирките”, разказва Андрей Зографски от "Спаси София".

"Спаси София" с план за изграждане на 10 паркинга в кварталите

От гражданската организация обясниха, че в рамките на първата фаза, нови разписания получават шест трамвайни линии - 3, 4, 8, 10, 12 и 18. Това означава, че по ключовите за София артерии като ул. "Граф Игнатиев", бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Кн. Мария Луиза" и ул. "Каменоделска" до кв. "Орландовци", трамваите ще се движат през точно 5 минути по време на уикендите. Според инициаторите на промяната, така ще се улеснят прекачванията и ще се гарантира, че със съществуващият ресурс ще се постигне равномерно обслужване на кварталите през целия ден.

Промяната предвижда и значително ускоряване на някои трамвайни линии, които през почивните дни ще работят при съкратени разписания. “Досегашните разписания не отразяваха факта, че в почивните дни автомобилният трафик е значително намален и в резултат, трамваите се движат с много ниска скорост. Времето на софиянци е ценно затова искаме да осигурим по-бързо пътуване и се надявам да привлечем повече наши съграждани да припознаят градския транспорт като добра алтернатива пред колите”, убеден е Борис Бонев.

От "паси София" съобщиха, че през последните месеци са работили усилено със зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, както и с ЦГМ, за да бъде изработено и въведено това подобрение. “Удовлетворени сме, че за първи път, заедно успяхме да въведем такива разписания в София. Това е само първата крачка и имаме амбицията да постигнем още много подобни промени, защото софиянци очакват градския транспорт да стане по-бърз и удобен. Вече работим по още подобрения, започвайки с ускоряването на шест тролейбусни линии, заедно с въвеждането на новата БУС лента по бул. "Патриарх Евтимий”, допълват от организацията.

Градските активисти припомнят, че трамваите са винаги с предимство, дори и на пешеходните пътеки и призовават шофьорите, пешеходците и велосипедистите да бъдат внимателни на пътя и да дават предимство на софийските трамваи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама