4% от американците са лекували COVID-19 с белина

09:58, 12 юни 20 / Свят 25 1443 Шрифт:

 4% от гражданите на САЩ са пили или са се гаргарили с белина, за да лекуват коронавирус. Това показват резултатите от онлайн анкета, проведена от американския Център за контрол и превенция на болестите.

Анкетата е проведена през май месец, малко след коментарите на американския президент Доналд Тръмп лекарите да инжектират дезинфектант на болните с COVID-19, съобщава bTV.

Проучването цели да оцени колко често се наблюдават високо-рискови практики при лечението и превенцията на коронавируса. В анкетата са взели участие 502 възрастни.

Според данните около 19% от участниците са мили продуктите си – плодове, зеленчуци и други храни с белина. 18% са използвали дезинфектанти и почистващи препарати върху кожата си.

Най-стряскащ, обаче, е процентът на хора, които са използвали белина по нетрадиционен начин. Според данните на Центъра 4% са пили или са правили гаргара с разтвор на белина, други 4% - с домашни почистващи препарати и още 4% - със сапунена вода.

От Центъра за контрол и превенция на болестите посочват, че от началото на пандемията в Съединените щати се наблюдава „рязък скок“ на обажданията до спешните служби относно поглъщането на дезинфектанти и почистващи препарати. През април са регистрирани над 5000 случая, свързани конкретно с белина.

Стотици американци пиха дезинфектанти и белина

Проучването установява и друго – голяма част от американците нямат представа как да боравят или да съхраняват почистващи препарати. Едва 23% от участниците знаели, че белина се разрежда с вода на стайна температура, а 35% знаели, че белината никога не се разтваря заедно с оцет. 54% били наясно, че дезинфектантите за ръце трябва да се държат далеч от деца. 

Още в началото на пандемията в редица фалшиви новини се появиха препоръки за поглъщане на белина и дезинфектанти с цел превенция на новия коронавирус. Президентът Доналд Тръмп допълнително усложни ситуацията, като заяви пред журналисти, че болните с COVID-19 може да получават инжекции с дезинфектант за лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама