САЩ обвиниха Международния наказателен съд в корупция

20:14, 11 юни 20 / Свят 25 1969 Шрифт:
Редактор:

Съединените щати обвиниха Международния наказателен съд в предубедени разследвания и корупция, се казва в изявление на говорителката на Белия дом Кейли Макинани.

"Въпреки многократните призиви на САЩ и нашите съюзници за реформи, Международният наказателен съд не е предприел стъпки за реформа и продължава да се опитва да провежда политически мотивирани разследвания срещу нас и нашите съюзници като Израел", се казва в документа, съобщава БГНЕС.

Според нея Вашингтон е загрижен, че „враждебни страни манипулират“ МНС, подтиквайки го да разследва служители на САЩ. Макинани визира предполагаемо руско влияние, твърди РИА Новости.

„Освен това имаме основателни причини да смятаме, че има наличие на корупция и недобросъвестно изпълнение на задълженията в най-високите нива на прокуратурата на Международния наказателен съд“, добави Макинани.

Тръмп се скара на Мелания, че не се усмихва

Прокурорът на МНС Фату Бенсуда през 2017 г. поиска съдиите да дадат разрешение за разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от американските военни, ЦРУ и афганистанските служби за сигурност, както и престъпления срещу човечеството, извършени от радикалното движение на талибаните. МНС подкрепи това искане, като даде разрешение. Това предизвика незабавна критика от страна на САЩ. Държавният секретар Майк Помпео нарече съда "ненадеждна политическа институция, маскирана като юридически орган".

През 2019 г. САЩ наложиха визови ограничения за лица, свързани с разследвания от Международния наказателен съд по отношение на престъпления, извършени от американските военни. Бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън разкритикува разследването на МНС, като заяви, че съдът е "вече мъртъв" за САЩ.

На изявлението на Макинани реагира върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Европейският съюз трябва да проучи подписания от американския президент Доналд Тръмп указ за санкции срещу лица, свързани с разследвания на Международния наказателен съд (МНС) срещу американските военни и други служители, но този въпрос е притеснителен“, заяви той на пресконференция в Брюксел.

„Моят отговор ще бъде предпазлив, все още не знам всички аспекти на това решение... Този въпрос предизвиква безпокойство“, заяви Жозеп Борел.

Той добави, че ЕС подкрепя Международния наказателен съд, "който разглежда най-тежките престъпления срещу човечеството" и че решението на САЩ трябва да се проучи.

"Ще проучим това решение... Въз основа на това, което знам, можем само за пореден път да изразим подкрепа за МНС", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

ООН е загрижена за възможно въвеждане на американски санкции срещу членове на Международния наказателен съд, заяви представител на генералния секретар Антониу Гитериш.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама