Глобяват турски хотели за фалшив бял пясък по плажовете им

17:19, 11 юни 20 / Свят 25 2065 Шрифт:
Редактор:

Хотели на средиземноморския бряг на Турция наскоро предизвикаха спорове с трикове, насочени към примамване на гости, които бяха осъдени като "вредни" за местния морски живот.

Когато бе установено, че „белият пясък“ всъщност е блестящо бяло лустро, изработен от мрамор или кварцов прах, започнаха разследвания, глоби и обществен протест, съобщава БГНЕС.

Експертите твърдят, че на пръв поглед безобидният трик е по-вреден, отколкото се смяташе досега и би могъл да окаже влияние върху биоразнообразието в района.

Популярни хотели, особено в Бодрум, най-известният курортен град в Турция на югозапад, използваха внос на известния „бял пясък” от Малдивите в началото на 2000-те, но увеличаването на цените по-късно ги принуди да внасят подобен тип пясък от езерото Салда в Западна Турция - иначе известно като „Малдивите на Турция“.

Откакто влезе в сила забрана за вземане на пясък от езерото, хотелиерите се насочиха към мраморни кариери в региона. За мнозина мраморният или кварцовият прах е неразличим от естествения бял пясък.

Професор Уюр Сулу от университета Еге казва, че промените в естествената среда на плажовете засягат морската флора и фауна.

Турция отново приема здравни туристи

Пред агенция Демирьорен професорът заяви, че плажовете имат свое биологично разнообразие и че всяка външна намеса, независимо колко е тривиална, ще ги засегне. „Всяко пясъчно зърно има собствено тегло и смесването му с друг материал разваля хомогенната природа на плажа. Дъждовната вода, вятърът и вълните причиняват ерозията на неестествения материал и в крайна сметка го пренасят в морето. След около четири месеца ще видите замърсяване по крайбрежието. Мраморът или кварцовият прах замъгляват водите и оказват влияние върху тяхната прозрачност и други характеристики като светлинното пропускане“, предупреди той.

В рамките на шест дни на собствениците на седем хотела, частен плаж и три сгради беше разпоредено от местните власти да премахнат фалшивите бели пясъци по крайбрежната ивица. На тях също бяха наложени глоби.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама