"Топлофикация София" започва преизчисляване на сметките на клиентите си

13:30, 11 юни 20 / София 25 1743 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Топлофикация София“ започва да преизчислява сметките на своите клиенти, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

КЕВР определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия от „Топлофикация София“ ЕАД, в сила от 1 юли 2019 г. е 11.16%. След това решение на КЕВР дружеството вече може да стартира процедурата за преизчисление на сметките на потребителите и да пресметне сумата за възстановяване на всеки абонат.

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. -31 март 2020 г. на дружеството се възстановяват 59,4 млн. лева.

КЕВР и „Булгаргаз“ изчислявали по различен начин цената на газа

„След като вече разполагаме с определената от КЕВР ретроактивна цена на топлинната енергия, предстои в 30-дневен срок да извършим преизчисленията. Във фактурите на потребителите ясно ще обозначим както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи“, заявиха от дружеството.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за май, която те ще получат след 15 юни. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване. За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

След корекция на КЕВР: Връщат на топлофикационните дружества близо 76 млн. лв.

От топлофикационното дружество напомнят на абонатите си, че своевременното и точно изготвяне на изравнителните сметки зависи от отчет на разпределителите на радиаторите и водомерите за топла вода във всички имоти в сградата. Клиентите, които не са успели да осигурят достъп на една от двете дати, определени от топлинния счетоводител, имат възможност да заявят допълнителен отчет на трета, посочена от тях дата. Крайният срок за допълнителни отчети, възражения и рекламации е 31 август. След тази дата изравнителните сметки не могат да се преработват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама