Акцент на деня: Вечният играч в сянка

17:30, 10 юни 20 / Политика 25 3761 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Отношенията в управляващата коалиция изглеждат доста крехки. Неведнъж темпераментните патриоти са имали неразбирателства помежду си и се е налагало премиерът Бойко Борисов да гаси пожарите. Или пък са се водили дълги коалиционни съвети, за да се разберат какво е свършено по споразумението. Винаги обаче от кабинета на Борисов всички излизат усмихнати, с приятелски потупвания по рамото.

Ябълката на раздора“ този път стана идеята на ВМРО да се създадат доброволни отряди, които да помагат на полицията за справяне с битовата престъпност. Патриотите настояват за това още от миналата година, с мотив че доброволците могат да помогнат там където не достигат полицаи. Стана ясно, че са се договорили с ГЕРБ да подкрепят предложението им като условие за оставане в коалицията.

Коалицията под въпрос след отпадането на доброволните отряди

Снимка: БГНЕС

Обединени патриоти“ са били убедени, че идеята ще се приеме, защото са постигнали консенсус с ГЕРБ, както и в ресорната вътрешна комисия. Намеси се обаче вечният играч в сянка... ДПС. От движението остро се противопоставиха на това да се позволи доброволци да помагат на полицията. Поискаха 30-минутна почивка, след която неочаквано или не... ГЕРБ оттеглиха подкрепата си. Така на практика решиха казуса, защото са най-голямата парламентарна група.

Патриотите напуснаха залата и не се върнаха. Обявиха коалиционното споразумение за „денонсирано“ от ГЕРБ. Попитаха ги директно продължават ли да управляват с тях и докога ще правят услуги на ДПС. Искрен Веселинов коментира: „Ако решат, че ДПС са им по-мили и ще управляват с тях, не възразяваме. Искаме яснота“. Дадоха им и време да се поправят, като се прегласува предложението... ако не „пътищата им се разделят“. Веселинов не скри, че за тях флиртът на ГЕРБ с ДПС винаги е бил видим“. Валери Симеонов пък беше лаконичен: "Ако търсите новината, че с коалицията е приключено- още я нямате".

Случилото се накара лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да попита ГЕРБ кой им е партньор и има ликабинетът програма за управление или всеки път, когато ДПС започне да скърца със зъби, ще променят мнението си.

Както винаги от ДПС бяха кратки- за тях отхвърлянето на предложението за доброволните отряди е "победа за парламентаризма". От движението бяха категорични, че доброволческите отряди са практика от тоталитарните режими и не е нормално да се създават.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ се изказаха членове на вътрешната комисия, а не на ръководството на парламентарната група. Депутатите заявиха, че отхвърлянето на предложението за доброволците е с професионален акцент, а не с политически. Те призоваха Законът за МВР да се гледа в неговата цялост, а не да разговорите да са съсредоточени само върху доброволчеството, и има или няма коалиция. Тезата защити и министър Младен Маринов, като уточни че доброволците са хубаво нещо, но когато са съсредоточени в пожарната и издирването на хора. Според него трябва да се върви не към доброволни отряди, а към укрепване на състава на полицията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама