ЕЦБ: България е постигнала напредък по пътя към ERM II

13:18, 10 юни 20 25 1650 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правната рамка в нито една от държавите извън еврозоната не отговаря на всички изисквания за приемане на единната европейска валута. Това се казва в доклад на Европейската централна банка, изготвян на всеки две години. Той обхваща напредъка по пътя към еврозоната на България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и Швеция, съобщи БНР.

От Франкфурт подчертават, че София и Загреб са единствените, заявили интерес към влизане във валутния механизъм, предхождащ еврозоната, и са постигнали значителен напредък.

България е подала официално документи за ERM II

България и Хърватия предприеха значителни стъпки що се отнася до поемането на ангажименти за политиките, насочени към присъединяване към обменно - курсовия механизъм ERM II в близко бъдеще, се казва в доклада на Франкфурт, изготвян на всеки две години. По отношение на ефекта от Covid-пандемията върху икономиките на двете държави от Европейската централна банка подчертават, че окончателната оценка може да бъде направена едва през 2022 година.

Друг важен фактор е качеството на институционалната среда. С изключение на Швеция качеството на работа на институциите и управлението е сравнително ниско в разглежданите държави, особено в България, Румъния, Хърватия и Унгария, допълват още от Европейската централна банка.

ЕЦБ с временни капиталови облекчения заради коронавируса

Oчакването е страната ни да се присъедини към механизма, предхождащ еврозоната, през юли, ако бъде изпълнено и последното условие за това, а именно - увеличаването на капитала на една от търговските банки. Месецът бе потвърден нееднократно и от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. За да се присъединим към ERM II, трябва да имаме одобрението на ЕЦБ, държавите от еврозоната и Дания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама