Задържаха служител на разузнаването за разгласяване на държавни тайни

12:52, 10 юни 20 25 1005 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Военната прокуратура разследва служител от Държавната агенция "Разузнаване" за разгласяване на класифицирана информация, съобщиха от държавното обвинения. 

Служителят с инициали А. З. е разкрит по сигнал от председателя на службата Атанас Атанасов, а при претърсването на дома му са открити множество документи с гриф "Секретно" и "Поверително". 

Той е обвинен за това, "че е разгласил информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна при изпълнение на служебните си задължения и от това са могли да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата". За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Служителят на агенцията е задържан за 72 часа, като прокуратурата ще поиска да остане в ареста за постоянно.

От съобщението обаче не става ясно какъв е бил статутът на служителя, каква информация е издал и на кого. 

Припомняме, че в края на миналия месец парламентът реши да занижи изискванията, на които трябва да отговаря инспектор в Държавна агенция "Разузнаване" и прие промени в устройствения закон на службата. Досега инспекторът трябваше да има не по-малко пет години стаж в агенцията, а сега е свален на три. Това е една от най-ключовите постове в разузнаването, която следи за спазването на закона в службата. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама