Удължават извънредната обстановка до 30 юни

11:07, 10 юни 20 25 3707 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министерски съвет реши да бъде удължена извънредната обстановка в страната заради коронавируса с 15 дни – до 30 юни. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това по никакъв начин това не трябва да бъде приемано като застрашаващо и стресиращо. „Точно обратното – от нас зависи да продължим да живеем и да работим в почти такава среда, в която сме живели преди коронавируса. Ние имаме най-либералните мерки – никъде в света няма толкова разхлабени мерки като нашите“, категоричен е Борисов.

Три учителки от детска градина в район "Възраждане" са с Covid-19

Въпреки удължаването на извънредната обстановка от 15 юни ще заработят театрите и кината, но при 50% посещаемост. В градския транспорт маските остават задължителни, а в затворените пространства - препоръчителни.

Продължава да действа и временното ограничаване на влизането на граждани от трети страни в България с изключение на Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква общоевропейско решение. Очаква се обаче отварянето на границите да стане най-рано то 1 юли.

Предстои скоро да отпадне и изискването между 8.30 ч. до 10.30 ч. в магазините да влизат само възрастни хора.

Според Борисов повишението на заболелите случаи през последните дни се дължи на клъстерите – Доспат, Сърница, Ясеновец. „Бързо ги овладяваме, бе да създаваме паника, страх, без да затваряме производствата. И мисля, че така трябва да продължи. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент“, посочи той.

79 са новите случаи на COVID-19 у нас

Премиерът е категоричен, че в световен мащаб нищо положително не се е случило и заболелите продължават да се увеличават. Хубавото обаче е, че расте борят и на оздравелите.

Трябва да свикнем да живеем с този коронавирус“, посочи Борисов.


Снимка: БГНЕС

На брифинг здравният министър Кирил Ананиев обясни, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за живота и здравето на хората. "Освен тези мерки, ще продължим да следим много внимателно и да наблюдаваме развитието на процесите в огнищата и да се предприемат съответните мерки. Ще продължат нашите наблюдения и тестване в социални домове на възрастни хора, където има висок риск. Ще наблюдаваме процесите и в болниците, където има заболели от коронавирус, тъй като нараства борят на заразения медицински персонал – днес има нови петима случаи на двама лекари и три сестри", посочи Ананиев.

По отношение на мерките на футболните стадиони здравният министър обясни, че вече се водят разговори. "Но след тези три дни, в които имаше футболни мачове, станаха ясни мерките, които трябва да се вземат, и ние ще го напраивм", заяви Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама