Проф. Кантарджиев: Ако не си виждал приятели 100 дена, не бързай да ги прегръщаш

08:28, 10 юни 20 25 1962 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

„Мерките не са кои знае колко сериозни - да имаш маска, която да си слагаш, като влизаш в магазина и в градския транспорт. Като си в заведение - да си на открито. И когато видиш приятели, които не си виждал от 100 дена, не се хвърляй да ги прегръщаш, особено децата им“, заяви проф. Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той поясни, че най-вероятно се изгражда имунитет, а ако човек е бил в контакт с други коронавируси - заболяването минава много по-бързо.

„Когато нямаш симптоми, малко заразяваш, това е хубавата новина. Важно е обаче да се хващат първите проби навреме“, каза проф. Кантарджиев.

За родителите на децата, които посещават детската градина в София с 3 заразени учителки, проф. Кантарджиев заяви, че трябва да се изследват.

Днес премиерът Борисов събира щаба. Готови са насоките, които трябва да се издадат. Не искаме да плашим с крути мерки, но трябва да се спазват трите "Д": дисциплина, дистанция, дезинфекция. Няма да има нищо в мерките, което да плаши хората“, допълни проф. Кантарджиев.

„Взима се материал от носа и гърлото, слага се в течност и се изпраща към лабораторията. В зависимост от броя на пробите, които получава лабораторията, в рамките на 1 час са обработени пробите“, поясни проф. Кантарджиев относно начина по-който се взимат пробите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама