Съдът отхвърли исковете на "Артекс" срещу протестиращ против "Златен век"

15:46, 09 юни 20 25 1621 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийският градски съд отхвърли исковете на "Артекс Златен век" ООД и "Артекс инженеринг" АД против Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец" срещу строежа на сградата "Златен век".

Двете дружества претендираха за 100 хил. лв. обезщетение, тъй като със свои твърдения Вапцаров е накърнил репутацията и търговското им име. Те бяха засегнати от обвиненията на Вапцаров, че "Артекс" се ползват с политически протекции и над тях има разпънат политически чадър. В своите медийни изяви Вапцаров заяви и, че би се зарадвал, "ако един ден им дадат на "Артекс" да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент - с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния".

Снимка: БГНЕС

Според съдия Радост Бошнакова в случая няма противоправно поведение от страна на Вапцаров. Неговите изявления са мнение с негативна оценка, които не съдържат конкретни факти. Те са упражняване на конституционното право на свободно изразяване.

Двете дружества трябва да заплатят 300 лв. разноските по производството и 3500 лв. адвокатски хонорар за защитата на Вапцаров. Решението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд в двумесечен срок.

Казусът "Златен век"

34-етажната сграда "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. Строежът бе спрян, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара, а повдигна въпроса дали депутати от ГЕРБ не са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали.

Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря строежа през април миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов.  Тгава ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него, припомня "Дневник".

В началото на юли миналата година "Артекс" заведе две дела срещу инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век". Делото срещу Мариан Башур от Инициативния комитет "Лозенец" за обезщетение от 100 хил. лева за неимуществени вреди все още не е приключило окончателно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама