Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

15:12, 09 юни 20 / Свят 25 2437 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Хиляди отдадоха последна почит на убития при полицейски арест афромериканец Джордж Флойд. Последната траурна церемония преди погребението му днес в родния му град Хюстън се проведе на фона на съдебно заседание, с което беше определена гаранция от 1 250 000 долара за полицая, обвинен в убийството му. Ако 44-годишният Дерек Шовин бъде признат за виновен той може да получи присъда от 40 години затвор. 
 
В продължение на 6 часа хиляди хора се редиха на опашка под жаркото слънце на Тексас, за да кажат „Сбогом“ пред ковчега на Джордж Флойд, предаде БНР. Някои коленичиха, други просто новедоха глава за тиха молитва. Мнозина носеха тениска с лика му и с надпис „Не мога да дишам“ - последните думи, които Флойд изрича, докато полицай в Минеаполис го притиска с коляно към земята. На церемонията брат му Терънс Флойд избухна в сълзи и говори и за всички други жертви на расистко отношение:
 
„Просто боли. За Брийона Тейлър, за всички. Благодаря ви! Ще получим справедливост, няма да позволим тази врата да бъде затворена.“

В Лос Анджелис се проведе погребална процесия с автомобили, а в Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание. Във Вашингтон, законодатели от Демократическата партия паднаха на колене в мълчание в памет на Джордж Флойд преди да обявят пакет от полицейски реформи.
 
Само ден по-рано властите в Минеаполис, където беше извършен трагичният арест, гласуваха за разформироване и реконструиране на полицията.
 

Кой беше Джордж Флойд?

46-годишният Флойд бе висок 1,93 м и известен сред приятелите си и семейството като „нежен гигант“, рапър и атлет, който е претърпял сблъсъци със закона и наркотиците, но и който искал най-доброто за децата си.

Майка му се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 г. Той израства в беден и населен предимно с афроамериканци квартал в централната част на града.

„Нямахме много, но винаги сме имали един друг“, коментира миналата седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън заяви пред АФП, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане съдия във Върховния съд. В гимназията той играел ролята на голям брат за много от местните момчета.

„Той ни учеше как да бъдем мъже“, заявява по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични постижения в баскетбола, който играел в колежа. „Той беше чудовище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе нежен гигант“, казва Филонайз. Той се отказал от колежа и се върнал да помага на семейството си в Хюстън.

През 90-те години на миналия век влиза в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни успехи. Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г.

След затвора се обърнал към религията и използвайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, за да привлича младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 г., „за да смени пейзажа“ и да потърси по-стабилна работа, за да помага на майката на новородената си дъщеря Джиана.

Работи като шофьор на камион за Армията на спасението, след това охрана в бар - работа, която губи с карантинните мерки срещу пандемията от коронавирус.

„Разбрах недостатъците си и не съм по-добър от никой друг“, пише Флойд в Инстаграм през 2017 г.: „Но, човече, престрелките, които продължават, не ме интересува от каква религия си, човече, или къде си. Обичам те и Бог те обича, човече, свали оръжието, човече“.

На 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, след като полицай затиска врата му с коляно – убийството е заснето от случайни минувачи и се разпространява из целия свят.

Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил – силен наркотичен аналгетик.

Неговите последни думи – „Не мога да дишам“, и неговият портрет се разнасят из света заедно с исканията на афроамериканците да бъде сложен край на расизма и полицейската бруталност.

„Искам справедливост за него, защото бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър“, заявява Рокси Уошингтън, майка на дъщеря му Джиана, която сега е на 6 г.

Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд вече почетоха паметта му с два графита. На единия от тях – върху тухлена стена на жилищен блок на социалните служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с ангелски криле и ореол над главата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама