Започват масови проверки в ТЕЦ-ове и депа за отпадъци

15:10, 09 юни 20 / Общество 25 1161 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Започнаха проверки на дружества, притежаващи разрешителни за дейности с отпадъци и комплексни разрешителни, издадени по реда на Закона за опазване на околната среда, след като министър Емил Димитров издаде по-рано днес заповед за стартирането им, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Проверките целят да установят спазват ли се условията по разрешителните документи и как се експлоатират инсталирантие съоръжения, както и как се управляват образуваните отпадъци от дейността и спазват ли се условията по издадените съгласия.

Във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура и заповед на министъра на околната среда и водите започват проверки и на ТЕЦ-ове, като за всеки един от тях са определени конкретен обхват и параметри на проверката.

Същевременно ще се проверят всички други основни оператори, осъществяващи дейности по енергийно оползотворяване на отпадъци, с цел предотвратяване замърсяване или увреждане на компоненти на околната среда.

С цел засилване на контрола министър Димитров внася утре в Министерския съвет промени в Устройствения правилник на МОСВ, с които се създава нова дирекция „Национален координационен център“, чрез който ще се набира, наблюдава и анализира необходимата информация, за осигуряване опазването на компонентите на околната среда, както и факторите, които замърсяват или увреждат околната среда.

Чрез създаването на самостоятелно административно звено, със специфични функции по наблюдаване и събиране на информацията, ще се повиши координацията със специализираните административни звена, както и другите органи на власт, осъществяващи контролни правомощия съгласно екологичното законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама