Инсталация в центъра на София провокира размисли за шума от трафика

11:24, 09 юни 20 / София 25 1748 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Интересна инсталация привлича погледите на столичани, които през последните няколко дни са минавали през оживеното кръстовище на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Евлоги Георгиев". Там в един малко занемарен и неизползван рационално триъгълник може да се види проектът "Шумов трафик" на Urbid - Гражданска платформа „за градски намеси от долу нагоре“.

„Идеята и финансирането са наши, но реализацията е с ентусиазма и труда на много професионалисти и доброволци“, каза пред БНР инициаторът Яне Френски, който е и експерт към ООН, а също така се занимава с иновации. 

„Обикновено говорим за замърсяването на въздуха, а с този проект решихме да обърнем вниманието върху шумовото замърсяване. А това е световен проблем. Според изследвания постоянно излагане на шум над 55 децибела води до сериозни здравословни проблеми“, обясни Яне Френски.

Инсталацията представлява микрофон, който измерва нивата на шум. На близките въздуховоди е нанесена информация за шума, който се създава от различни превозни средства.

Инсталацията “Шумов трафик” ще остане на описаното място един месец, освен ако общината реши да продължи пребиваването му.
 
В момента от Urbid работят върху други 2 намеси, които трябва да се видят в града до средата на юли. Очакват се и още номинации от граждани за подобряване на още софийски локации.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама