Публикуваният запис с министър Танева е бил изваден от контекста на разговора

15:00, 08 юни 20 / Политика 25 2651 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ." Това казва земеделският министър Десислава Танева във видео от онлайн разговор със земеделски производители, разпространен от "Биволъ".

Според информация на изданието записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година, а Танева отговаря на председателя на асоциация "Български пипер" Георги Василев. Той иска официално обяснение от ведомството защо членове на сдружението са получили повече пари, отколкото са очаквали по схемата за обвързана подкрепа.

Става дума за установеното при проверки миналата година разминаване между декларираните и реално съществуващите насаждения, което при доматите и краставиците, например, достига до 25% при стандартно отклонение 2%.

След като нарушителите са били отрязани от финансирането, а сумата на субсидията е фиксирана, коректните производители са получили помощ в по-голям размер и именно от това е предизвикан въпросът към Танева.

От Министерството на земеделието коментираха разпространения от "Биволъ" запис с напомнянето, че измамите са разкрити именно благодарение на засилените проверки на министерството, че данните за тях никога не са били скривани, а цитатът на министъра е изваден от контекста.

"Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите последващи мерки", се казва в разпространената от министерството позиция.

"През 2019 г. МЗХГ и ДФЗ завишиха многократно проверките към земеделските стопани по обвързаната подкрепа, именно заради получени сигнали за злоупотреби при деклариране на площи за подпомагане. През 2019 г. контролът достигна 50 на сто от заявените площи, при законово установени по регламент на ЕК 5 процента от заявените площи. В нито един друг политически мандат такъв висок процент на проверки не е извършван. Като целта беше да не се допусне плащания да получат производители, които само на документи могат да докажат, че отглеждат дадени култури. В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители получиха по–високи ставки на подпомагане на ha.

Най-големите разминавания бяха установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2 744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1 520. Нарушение бе открито и при пъпешите - с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле' казват от министерството.

От позицията става ясно, че в област Пловдив най-честите нарушения са били при доматите, картофите и пипера. "Проверките показаха липсващи домати върху 2 368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – с 530 дка. В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1 240 дка празни градини. А в Благоевградско бяха наблегнали на картофите, където липсващите зеленчуци бяха с 850 дка.


Всички тези резултати са представени многократно в публичното пространство и по никакъв начин не са скрити", категорични са от МЗХГ.

Резултати от извършвани проверките регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия.


МЗХГ и ДФЗ ще продължат да извършват проверки с висок интензитет и през настоящата година. Вече стартираха пълни проверки на картофопроизводителите, участвали в държавната помощ за теления червей. За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства.

Ведомството уверява, че всички резултати от извършвани проверките регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия. "За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се "хвалим" с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства", е друг аргумент на министерството.

Екипът на "Биволъ" няма яснота кой е автор на записа, но има потвърждение, че подобни разговори са текли. Пред медиата Василев е заявил, че става дума за схема за крадене, която засилените проверки са разкрили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама