ЕС иска да засили борбата срещу сексуалните злоупотреби с деца

08:31, 08 юни 20 / Свят 25 1953 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Европейският съюз ще обяви поредица от мерки за борба със сексуалните злоупотреби с деца след силното нарастване на търсенето на незаконно съдържание с малолетни в интернет по време на въведените заради новия коронавирус карантинни мерки, обяви европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от „24 часа“.

Йохансон заяви за германския в. "Велт", че иска да води по-ефикасна борба с педофилията, включително чрез по-тясно сътрудничество с фирмите в интернет.

"От началото на пандемията от Ковид-19, търсенето на съдържание със сексуални злоупотреби с деца е нараснало с 30 процента в някои страни членки", подчерта тя.

Новият план, който според Йохансон ще бъде представен в скоро време, предвижда създаване на нов център на ЕС, който до помага на страните "да разследват, извършват превенция и да се борят със сексуалните злоупотреби с деца" и да улеснява споделянето на информация.

"Трябват ни стратегии за превенция", но това не е достатъчно, защото трябва също "да прилагаме законите си, когато те са нарушавани и да показваме, че нашите ценности вземат превес, както в интернет, така и в реалния живот", добави тя.

Експертите многократно са алармирали за уязвимите деца, които са живели затворени вкъщи заради карантинните мерки и са ставали жертва на сексуални нападатели без възможност да потърсят външна помощ. Освен това по време на карантината милиони деца са прекарали повече време в интернет, което е увеличило риска да станат мишена на педофили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама