България е на 48 място в света по справяне с коронакризата

20:07, 07 юни 20 25 4437 Шрифт:
Редактор:

България е на 48 място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като тя включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group, съобщава БГНЕС.

Резултатите от него имат за цел да се помогне на хората и правителствата да вземат информирани решения, които да увеличат максимално полезните резултати.

Консорциумът е с нестопанска цел и е основан през 2014 г. в Хонконг.

В момента най-сигурната страна в света по отношение на COVID-19 e Швейцария, сочат резултатите от анализа. Най-опасната страна е Южен Судан, и тя се нарежда в дъното на класацията на 200-то място.

Въпреки че е на девето място в света по брой заразени, според Института Джонс Хопкинс - общо заразени над 185 хиляди, 8770 починали и 62 новозаразени за днес, Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна.

Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на кризи и имаха високи нива на готовност за спешни ситуации, се класираха на най-високо място. През месеците на пандемията, обаче, класацията претърпя значителни промени - сега страните с устойчива икономика се класират по-високо.

„Швейцария и Германия постигат позициите №1 и №2 в този нов специален случай, специално поради устойчивостта на икономиката си и поради внимателните начини, по които те се опитват да облекчат блокираните си икономики без да се излагат на риск общественото здраве и безопасност“, се казва в проучването.

На трето място е Израел, на четвърто - Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др.

Консорциумът поставя страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, съответно - на 34 и 37 място. След България се нарежда дори САЩ - под номер 58, точно след Румъния и на две места пред Русия.

Борисов: На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните

От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория "Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията". Най-малко точки страната ни събира в категория "Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации".

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри, и на над 11 400 отправни точки в категории като ефективност на карантината, мониторинг и откриване на случаите, готовност на здравната система на страната, и мерки на правителството. Данните се събират от обществено достъпни източници, включително Световната здравна организация, Университета Джонс Хопкинс, CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава конкретен коефициент на тежест или значимост и се използва като отправна точка на анализаторите.

Показателят, по който България събира много точки, е ефективността на наложената карантина. По отношение на това България се издига в класацията и достига до 42-ро място. Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са челната тройка, а на последно място се нареждат страни като Тунис, Монголия и Армения.

Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса.

С някои разлики в отделните категории, нужни за формирането на комплексната оценка, страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама