Между 10 и 11 лв. е поскъпнала потребителската кошница у нас за година

11:20, 04 юни 20 / Общество 25 901 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

Между 10 и 11 лв. е поскъпнала потребителската кошница на българина за година – от юни 2019 г. до юни 2020 г., сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По време на пандемията най-много са поскъпнали лимоните и джинджифила заради голямо търсене, но не само те. Доста са поскъпнали и оранжерийните краставици.

„Тази година започна с едни традиционно по-високи цени на доматите и краставиците и на европейските пазари. Това са сезонни продукти, които много се влияят и от климата. Времето напоследък води до тази цена на краставицата, при подобряване ще наблюдаваме друг тенденция. Като цяло по време на епидемията не наблюдавахме никакво отражение на цените“, коментира пред bTV Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На годишна база нагоре вървят обаче цените на свинското – поскъпването е с 46%. Причината по думите на Иванов е чумата по свинете, която силно засегна фермите миналата година.

По–високи са цените каймата – с 23%, на сиренето – 18% и кашкавал – 14%.

По официални данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) производителите са увеличили обемите си за имитиращи млечни продукти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!